• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Japansk mentalitet: ”Behärskning är en dygd”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidgt som Japan upplever en ohygglig katastrof förefaller japanerna behålla ett förvånansvärt lugn i det dramatiska kaoset.

-I Japan generar man inte andra med sina känslor, men det betyder förstås inte att man ingenting känner, säger SVT:s japanexpert, Yukiko Duke.

En gammal japansk kvinna syns ett ögonblick i tv-rutan. Hon står vid sitt försörda hus och ler mot de människor som passerar. Hon visar inga känslor utåt trots att hon har förlorat sitt hem i det som är landets hittills värsta naturkatastrof.

Viktigt att le

-I den japanska kulturen är det en dygd att behärska sig och inte belasta andra med sina känslor och problem, säger japankännaren Monica Braw.

”Du ler när du är lycklig. Du ler när du har roligt, men när du gråter borde du le”, så lyder ett av japans många ordspråk som handlar om att alltid visa ett leende.

Behärskning lär sig barnen redan från tidigt ålder eftersom det är ett eftersträvansvärt personligt karaktärsdrag.

Tragisk baksida

-Dygden har också en tragisk baksida. Japanerna har en hög självmordsstatistik och det är skamligt att ha mentala problem och behöva gå till en psykolog, säger Monica Braw.

-Just det här förhållningssättet gör att jag ifrågasätter om det över huvudtaget har byggts upp några hjälpcentra i Japan där folk kan komma och prata om sin situation, tillägger hon.

Chocktillstånd

Yukiko Duke har regelbunden kontakt med sina släktingar och vänner i Japan och hon har följt katastrofens utveckling timme för timme. Hon poängterar att det vi upplever som mänsklig behärskning av förvånansvärda mått till viss del kan handla om att många drabbade befinner sig i chocktillstånd.

-Japanerna är också medvetna om att panik inte gagnar någon. De är väl medvetna om att de lever i ett land med jordbävningar, tyfoner och tsunami, så det finns en mental förberedelse, säger Yukiko Duke.

-Barnen lär sig tidigt hur de ska ta skydd under skolbänkar och andra säkrare platser om en jordbävning kommer, fortsätter hon.

Tröst i andra katastrofer

Yukiko Duke är övertygad om att Japan kommer att klara av den omfattande katastrofen på bästa möjliga sätt. Inte minst genom att se tillbaka på historiska svårigheter.

-Man tröstar sig med att; ”Vi har klarat av att resa oss efter andra världskriget och efter atombomberna i Nagasaki och Hiroshima, så vi kommer att klara av det här också”, säger Yukiko Duke.

Inger Haupt

inger.haupt@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.