I dag är det färdigkonsumerat av jordens resurser, enligt Global Footprint Network. Foto: BBC

Jordens resurser tar slut i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag tar jordens resurser slut. Mänskligheten har redan konsumerat hela naturens budget för det här året.

Den kallas för Overshoot Day, den 20 augusti, dagen då vi fiktivt, förbrukat jordens resurser. Och det fyra månader innan året är slut. Framför allt är det användningen av fossila bränslen som är den starkast bidragande orsaken till överskonsumtionen. Om vi fortsätter i nuvarande takt behöver vi två jordklot 2030.

– Det kan låta heldeppigt, men trenden går att vända. Med politisk vilja kan vi minska fotavtrycket och starta omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Gränsen passerades på 1970-talet

Bakom den här beräkningen står organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut konsumtionen belastning på naturens resurser. Mer än 50 procent av mänsklighetens så kallade ekologiska fotavtryck består av koldioxidutsläpp som planeten inte klarar av att absorbera. Vår livsstil bidrar också till att skogarna och fiskbestånden krymper, markförstöringen fortsätter, färskvattenresurserna minskar och den biologiska mångfalden bryts ned.

I början av 1960-talet användes cirka tvåtredjedelar av resurserna och länderna hade ekologiska reserver att ta av. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns och vi började använda oss av mer än vad jordens resurser kan ge. 1987 inträffade Overshoot Day den 19 december, 2011 den 26 september, 2012 var det den 22 augusti och i år alltså två dagar tidigare än förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.