En kvinna lämnar rosor till frankrikes president Francois Hollande när han lämnar vallokalen efter att ha röstat i den första valomgången. Foto: Scanpix

Klar vinstchans för franska vänstern

Uppdaterad
Publicerad

Den första valomgången i Frankrikes parlamentsval är ett slags kvaliciferingsheat. Det ser ut som om vänstern skulle vinna valet nästa söndag, skriver SVT:s Bo Inge Andersson.

Det franska valsystemet gör det svårt att utropa en vinnare i parlamentvalets första omgång. Det är ett slags utslagstävlan.

Valsystemet och partisystemet gör att Frankrike närmast är åt höger, men att vänstern ändå ser ut att vinna flest platser i parlamentet, Nationalförsamlingen.

Parlamentsval i Frankrike 2012

Mer åt höger

I Frankrike går i de flesta enmansvalkretsar de kandidater vidare som får över 12,5 procent av de röstberättigade. Om någon kandidat i första omgången får 50 procent väljs hon eller han direkt. Men i de flesta fallen blir det alltså andra omgången nästa söndag som blir avgörande.

Matematiskt sett visar detta val att Frankrike är mer åt höger än åt vänster. Men valsystemet och invandrarfientliga Nationella Frontens isolering gör att prognoserna som gjorts under söndagens valkväll visar på en vänstervinst i andra omgången.

Samarbete osannolikt

Matematiskt sett skulle det borgerliga UMP (Sarkozys parti) och Nationella Fronten kunna vinna en rad valkretsar i andra omgången. Men det skulle förutsätta ett valsamarbete som inte finns: I regel hamnar Nationella Fronten på över 12,5 procent och ställer upp en kandidat liksom UMP.

Ett röstsamarbete mellan de båda högerpartierna ses som tämligen osannolik. Det skulle betyda att Fronten lägger sig för UMP, som partiledaren Marine Le Pen anser vara minst lika hemskt som socialisterna.

Egen majoritet eller ej?

Det betyder att högerns kandidater ska dela på den konservativa kakan. De ”äter” varandra istället. Däremot kan den ensamme vänsterkandidaten räkna med stöd från både socialister, De Gröna och den radikala Vänsterfronten.

Den stora frågan för socialistiske presidenten François Hollande är om han klarar av att till sist få egen majoritet i Nationalförsamlingen. Prognoserna under de första timmarna av valkvällen visar att han inte skulle få det.

Besvikelse

Han skulle alltså behöva stöd både från De Gröna, som man redan valsamarbetar med och den radikala Vänsterfronten som man konkurrerar med.

Om Hollandes socialister inte får egen majoritet nästa söndag är det en besvikelse. Men rent matematiskt skulle enbart de socialistiska och de gröna rösterna – så som dagens val ser ut att sluta – räcka för att ge Hollande en majoritet. Han skulle då inte tvingas att kompromissa med Vänsterfronten om nedskärningar i budgeten.

Bättre än väntat

Nu hänger alltså allt på vad som sker nästa söndag. Både kvällens prognoser och opinionsmätningar som gjorts precis före första valomgången visar alltså på en vänstermajoritet.

Samtidigt har det borgerliga UMP gjort ett bättre val än man väntat och skulle eventuellt kunna bli större än socialistpartiet. Detta är ett tecken på att socialisten Hollandes vinst i presidentvalet mer handlade om att avgångne presidenten Nicolas Sarkozy personligen var illa omtyckt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Frankrike 2012

Mer i ämnet