Foto: Scanpix

Klimatfrågan på agendan vid Obamabesök

Publicerad

När President Obama och Statsminister Reinfeldt möts nästa vecka blir, enligt vad SVT erfar, klimatfrågan en av de viktigaste diskussionspunkterna. Tanken är att komma överens inför klimatförhandlingarna i Paris.

Innan lunch på onsdag nästa vecka landar USA:s president Barack Obama på Arlanda flygplats och förs sen i ilfart in till regeringskansliet Rosenbad för ett 24 timmar långt officiellt besök.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Obama kommer att diskutera åtminstone tre viktiga ämnen, hur Sverige kan driva på ett omfattande frihandelsavtal mellan EU och USA, den ekonomiska utvecklingen i EU och klimatfrågan inför förhandlingarna i Paris 2015.

Försöka nå samsyn om förhandlingar i Paris

Just klimatfrågan är viktig för Obama som i somras lanserade ett klimatprogram. Här är tanken enligt vad SVT erfar att Sverige och USA ska försöka nå samsyn om ingångarna i förhandlingarna som sker i Paris 2015.

Den ambitionen får dock kritik av Naturskyddsföreningen som istället vill att Reinfeldt betonar Sveriges fristående roll i samtalen med Obama och tillsammans med EU-länder förmår USA att ta ett betydligt större ansvar för utsläppsminskningarna. Risken är annars att mötet i Paris slutar som det i Köpenhamn 2009, som ” ett svek mot miljön” som dåvarande miljöministern Andreas Carlgren uttryckte det.

Delta i minnesceremoni för Raoul Wallenberg

Efter mötet kommer president Obama att besöka ett miljöteknikföretag och sen även delta i en ceremoni för att hedra minnet av Raoul Wallenberg, som är hedersmedborgare i USA. På kvällen blir det middag med de andra nordiska stats- och regeringscheferna, en av frågorna som kommer behandlas där är den militära och civila insatsen i Afghanistan.

På torsdag kommer sen kungaparet att ta emot Obama på Stockholms slott innan presidenten vid lunchtid åker vidare till S:t Petersburg för att delta i G20-mötet där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.