Krav på pressfrihet sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Kinas nya partichef Xi Jinping står inför sitt första elddop. Trots tecken från kommunistpartiet på ökad öppenhet sprider sig protester med krav på yttrandefrihet.

Flera journalister på dagstidningen Xin Jing Bao (Pekings nyheter) uppges ha brustit i gråt när redaktören i tisdags tvingades publicera en propagandaartikel som hårt kritiserade deras systertidning Nanfang Zhoumo (Söderns veckotidning) i Kanton, där personalen tidigare i veckan gått ut i strejk efter att ha blivit brutalt censurerade.

Missnöjet med Kinas censur sprider sig nu över landet. Hundratals människor demonstrerade utanför redaktionen i Kanton i veckan och kändisar, företagsledare och opinionsbildare visade öppet sitt stöd för de två tidningarna. Skådespelerskan Yao Chen, med 32 miljoner följare på sin mikroblogg, citerade den ryska människorättsaktivisten Aleksandr Solzjenitsyn: ”Ett ord av sanning väger tyngre än hela världen”.

Väntas växa

– Den här typen av konflikter kommer att växa i Kina, säger Kerry Brown, Kinaspecialist på Sydneys universitet, till TT.

Turbulensen är bland de första stora utmaningarna för partiets nya ledare. Förra månaden framhöll Xi Jinping, som tar över presidentposten i mars, betydelsen av att styra landet enligt dess författning, som bland annat ger rätt till yttrande- och pressfrihet.

Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar utan Gränser, säger att Kina står vid ett historiskt vägskäl och att demonstrationerna är ett tecken på att regeringen måste ta bort munkavlen från landets medier.

Partiet inte redo

Eventuella reformer kommer dock vara blygsamma, framhåller Kerry Brown. Att skydda partiets makt och landets stabilitet är fortsatt högsta prioritet.

– Partiet är helt enkelt inte redo för pressfrihet, säger han. Risken att hungriga journalister ska avslöja partiledarna och deras familjers korrupta affärsintressen är för stor.

Den nationalistiska tidningen Huanqiu Shibao (Globala tider), som ses som ett språkrör för partiet, publicerade i veckan en artikel som klandrade kraven på yttrandefrihet och framhöll att ”pressfrihet måste ha begränsningar”. Kina har också trappat upp kontrollen av sina medborgare på internet.

På torsdagen var Nanfang Zhoumo åter i tryck. De senaste dagarnas turbulens kommenterades bara med den försiktiga formuleringen att Kinas censur måste ”vara i takt med tiden”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.