Malala talade i FN

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen pratade den pakistanska flickaktivisten Malala Yousafzai för första gången sedan hon blev skjuten förra året, i FN. Dagen har officiellt deklarerats Malaladagen av FN.

– Mina kära bröder och systrar. I dag är det en ära för mig att få prata igen efter en lång tid. Att få vara här är ett stort ögonblick för mig, sade Malala Yousafzai i FN i dag.

– Jag gav inte förstå hur mycket stöd och kärlek jag har fått. Tack till alla er barn, vars uppmuntrande ord via brev har stärkt mig, fortsatte Malala som även tackade Gordon Brown, FN och alla de som gett sitt stöd åt henne.

”Modet föddes”

Under konferensen sade Malala att kulan som talibanerna sköt henne med inte stoppade henne, utan snarare gjorde att styrka och mod föddes hos henne.

– Malaladagen är inte min dag, det här är varje kvinnas dag, varje flickas och varje pojkes, som har höjt rösten för sina rättigheter, sade Malala.

Malala fortsatte med att säga att hon inte ens hatar talibanen som sköt henne, och att hon inte önskar honom något ont, utan att känner förlåtelse. Förlåtelse som hon lärt sig av bland annat Nelson Mandela, profeten Muhammed, sina föräldrar och moder Theresa.

Följdes av långa applåder

– Fred behövs för att utbildning ska fungera och för att kvinnors och barns rättigheter ska respekteras, sade Malala och riktade sig till FN:s generalförsamling.

Malala fokuserade mycket på utbildningens betydelse under sitt tal.

– Våra bröder och systrar väntar på att vi ska plocka upp våra böcker och våra pennor, för de är våra mäktigaste vapen. Utbildning är den enda lösningen, utbildning först, sade Malala som avslutande ord i sitt tal som följdes av långa applåder från publiken.

Hoppas på att träffa Malala

16-åriga Tova Andersson från Norrtälje är i New York för första gången. På torsdagen träffade hon den svenska FN-representationen och ställde en rad tuffa frågor om barns rättigheter.

– Utbildning är viktigt för det är en väg ut ur fattigdom för många, sade Tova Andersson.

I dag ska hon tillsammans med unga människor från hela världen ta över FN:s generalförsamling. De har bland annat ett krav – att alla barn ska få lov att gå i skolan.

Och hon hoppas också få möjlighet att träffa Malala Yousafzai.

– Hon är en väldigt modig person. Jag tror det är väldigt få unga i hennes ålder, hon är till och med ett år yngre än vad jag är, som vågar kämpa på det sätt hon gör, säger Tova Andersson.

Ungdomarna kommer att överlämna ett resolutionsförslag till FN:s säkerhetsråd.

Uppskattningsvis anses över 60 miljoner barn förvägras att gå i skolan.

Malala Yousafzai

Pakistanska Malala Yousafzai, född 1997, blev känd för sin aktivism för flickors rättigheter i sin hembygd, där talibaner tidvis förbjudit flickor att gå i skolan.

Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvudet när en hennes skolbuss attackerades av beväpnade talibaner, och skadades allvarligt. En annan flicka dog och flera skadades vid attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.