Malala Yousafzai tillbaka i skolan igen

Uppdaterad
Publicerad

Malala attackerades av talibaner på grund av sitt arbete för flickors rätt att gå i skolan. Nu är hon fullt rehabiliterad och har börjat gå i skolan i Birmingham.

– Jag saknar mina klasskamrater från Pakistan väldigt mycket, men ser fram emot att få nya vänner här här i Birmingham och träffa mina lärare, sa Malala till CNN.

Malala Yousafzai var 15 år gammal när hon sköts i huvudet av talibaner ombord på en skolbuss i Pakistan i oktober förra året. Malala hade fram till dess kämpat för flickors rätt att gå i skolan, vilket var anledningen till attacken, och till att talibanerna senare även utlyste en fatwa över Malala medan hon rehabiliterades på specialistsjukhus i England.

Malala Yousafzai

”Skolan är en grundläggande rättighet”

I februari kunde Malala skrivas ut från Birmingham's Queen Elisabeth Hospital och på tisdagen kunde hon börja skolan på nytt, nu i England.

– Det här är den lyckligaste stunden i mitt liv, nu när jag är tillbaka i skolan. Det här är vad jag drömde om, att alla barn ska ha rätt att gå i skolan, för det är en grundläggande rättighet, sa Malala till BBC.

Fick omvärldens stöd och uppmärksamhet

Sedan beskjutningen i oktober har Malala och hennes pappa Ziauddin Yousafzai fått utstå flera dödshot, men också mottagit hela omvärldens stöd. Tiotusentals människor skrev på ett upprop för att nominera Malala till Nobels fredspris och på flera håll i världen hölls det protester mot våldsdådet mot Malala.

För att Malala ska känna sig tryggare än i hemlandet Pakistan och för att ha möjlighet att gå i skolan kommer hon och pappa Ziauddin att stanna i England, där Ziauddin har utnämnts till särskilt sändebud för utbildning på det pakistanska konsulatet i Birmingham.

– Hon vill bara vara en normal tonåring och känna stödet från andra tonårstjejer runt omkring henne, sa rektor Dr Ruth Weekes på Malalas nya skola, Edgbaston High School for Girls, till BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malala Yousafzai

Mer i ämnet