Foto: Scanpix

Miljontals lösenord på drift

Publicerad

Norska användare av nätverkstjänsten Linkedin ombeds byta lösenord, då omkring 6,5 miljoner lösenord har läckt ut.

-Jag har talat med flera säkerhetsexpert som har upptäckt att lösenorden har läckts ut på olika hemsidor, säger säkerhetsrådgivaren Tone Bakås på Norsk senter for informasjonssikring.

Omkring en halv miljon norrmän tros ha lagt upp sina personliga profiler på nätverket Linkedin, som beräknas ha över 100 miljoner brukare globalt.

Lösenordshärvan kan vara ännu större eftersom många användare slarvar och brukar samma lösenord på alla nätverkstjänster som de använde, t.ex. Facebook och Twitter.

Fakta – Linkedin

Linkedin är en av världens mest använda nätverkstjänster med över 100 miljoner användare världen över.

Tjänsten kan användas för att sköta privata kontakter men det främsta syftet är att fungera som nätverk för jobbkontakter.  I tjänsten lägger användarna bland annat in arbetslivserfarenheter och kunskaper inom olika områden.

Via tjänsten ska användare kunna hitta nya arbeten eller nya affärsmöjligheter. Det är också möjligt för arbetsgivare att söka efter människor med särskilda färdigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.