Enligt uppgifter från de italienska myndigheterna finns 4 barn och 49 kvinnor bland de kroppar som hittills bärgats efter fartygshaveriet. 155 människor har räddats efter gårdagens katastrof.
På grund av dålig väderlek har de italienska myndigheterna varit tvungna att temporärt avbryta räddningsaktionen, men man misstänker att många kroppar fortfarande kan finnas kvar under fartygets däck.
Offer fast i skrovet
Dykare arbetade under natten med att försöka bärga de kroppar som fastnat i skrovet på den sjunkna båten, enligt den italienska dagstidningen La Repubblica.
Enligt uppgifter från de italienska myndigheterna kan många dödsoffer fortfarande dölja sig i vraket. Båten befinner sig på 47 meters djup, vilket försvårar räddningsoperationen för dykarna.
Enligt La Repubblica har de överlevande flyktingarna nu först till ett nyinrättat hjälpcentrum på ön där de får mat och kläder.
Hangar fylls med offer
Hamnen i Lampedusa fylls nu av kroppar som ligger uppradade på byns pir.
Allt eftersom offren förs in till land stoppas de in i liksäckar för att transporteras till en hangar på öns flygplats.
Varje liksäck märks med ett nummer för att underlätta identifikationsprocessen och italiensk polis har även fotograferat de dödas ansikten. Enligt ögonvittnen är stämningen i flyghangaren ”obeskrivlig”.
– Man känner både smärta och ilska när man ser kropparna, säger ett vittne till La Repubblica.
Giuseppe Noto från hälsovårdsmyndigheten i Palermo beskriver händelsen som ”en tragedi i en tragedi”, enligt den italienska dagstidningen.
– Det här blodbadet skedde när flyktingarnas resa redan var avslutad och de kommit fram till sitt mål.
Kapsejsade utanför ö
Det var under natten till torsdagen som den överlastade båten med över 500 människor hamnade i sjönöd söder om ön Lampedusa utanför Italiens kust.
Fartyget ska ha fått motorproblem och börjat ta in vatten, vilket ledde till att man på däck tände en eld för att visa att man behövde hjälp.
Elden spred sig därefter och panik spred sig på båten som kapsejsade.
”Ett hav av barnskor”
Många av de boende på Lampedusa vittnar nu i italienska medier om hur de försökt rädda flyktingarna som i panik kastade sig i vattnet.
Ett ögonvittne beskriver för La Repubblica hur han under gårdagen såg hur vattnet utanför kusten började fyllas av små skor.
– På eftermiddagen såg vi hur hela havet var fullt av små barnskor som flöt omring i vattnet
Han beskriver också hur en lokal fiskare lyckades rädda 47 personer från att drunkna.
– Han hörde skrik från havet och trodde först att det var måsarna som skrek. När han gav sig ut med båten hittade han en mängd människor som försökte rädda sig ur vattnet. En del tog till och med tag i plastflaskorna som används som fendertar runt båten för att hålla sig flytande.
Fiskaren Vito Fiorino beskriver hur människorna i vattnet var täckta av bensin då det drogs upp ur vågorna, enligt Rai News 24.
– De var alla täckta av bensin och hade de legat i vattnet ytterligare ett par minuter hade de dött. Alla var desperata, naturligtvis hade de vänner och familjemedlemmar som de bad oss att rädda, och vi gjorde allt vi kunde.
Olycksdrabbad kust
Olyckan utanför Lampedusa är den senaste i en serie av drunkningar längs med Italiens kust. Senast i måndags drunknade 13 flyktingar efter att deras båt gått på grund utanför Sicilien.
Ön Lampedusa ligger cirka 11 mil från den tunisiska kusten och är ett vanligt mål för de flyktingar som flytt över Medelhavet från Afrikas nordkust, med siktet på Europa.
Fakta: Flyktingar i medelhavet
- Drygt 7.800 flyktingar har tagit sig från Nordafrika till Italien under den första halvan av 2013.
- Runt 600 flyktingar har under samma period tagit sig till Malta.
- 6.700 av flyktingarna reste från Libyen eller andra delar av Nordafrika. Resterande via Grekland och Turkiet.
- De flesta flyktingarna kommer från Afrika söder om Sahara, exempelvis Somalia och Eritrea. Andra från Egypten, Pakistan och Syrien.
- Hittills har 40 officiella dödsstraff rapporterats under de första sex månaderna 2013.
- Under 2012 rapporterades nästan 500 människor döda eller saknade.
Källa: UNHCR