Flera danska medier valde att på söndagskvällen gå ut med identiteten på den man som misstänkts för terrorattentaten i Köpenhamn. Enligt Danmarks Radio, DR, som hänvisar till källor inom polisen handlar det om Omar Abdel Hamid El–Hussein.
El–Hussein var sedan tidigare känd av danska säkerhetspolisen, PET, liksom Köpenhamnspolisen. Han kopplas till gängkriminalitet och är sedan tidigare dömd för våldsbrott och brott mot vapenlagen.
I december i fjol dömdes han till ett tvåårigt fängelsestraff efter att 2013 omotiverat knivskurit en 19-årig man på ett tunnelbanetåg. Han släpptes dock i januari eftersom häktningstiden räknats av från straffet.
– Han fanns på PET:s radar, sade organisationens chef Jens Madsen på pressträffen.
Radikaliserades i fängelset
Enligt danska Ekstra Bladet tyder mycket på att Omar Abdel Hamid El–Hussein ska ha radikaliserats under sin tid i fängelset. Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till DR.dk att det här att gängkriminella blir extremister i fängelser är ett extra stort problem i just Danmark.
– Det förekommer även i andra länder, men inte i samma utsträckning. Radikalisering i fängelser har blivit ett så stort problem att EU:s terrorismsamordnare nyligen sa att det är bättre att hålla hemvändande Syrienkrigare utanför fängelset, så länge de inte har blod på sina händer. Fängelser är en grogrund för radikalisering.
Detta att den misstänkte gärningsmannen släppts ut ur fängelset bara veckor innan han ska ha begått de fasansfulla dåden i Köpenhamn är också typiskt för radikaliseringen.
– Man bör fokusera på radikalisering i fängelser. Det är viktigt. När de kommer ut måste myndigheter förebyggande bibehålla kontakten. Den viktigaste tiden är de första dagarna, säger Ranstorp.
Kan ha inspirerats av Parisattackerna
Polisen arbetar utefter tesen att 22–åringen agerade ensam och att han inspirerats av terrorattackerna i Paris i januari. Polisen förhörde också boende i området där den misstänkte hade sin bostad och man försöker också kartlägga hans färdväg genom Köpenhamn för att kunna säkra spår och bevisning.
Det handlar om var han befunnit sig mellan attentatet mot kulturcentret på lördagseftermiddagen, skottlossningen utanför synagogan natten till söndag och den tidiga morgonen då polisen fick kontakt med honom på Svanvägen i nordvästra Köpenhamn.
Taxichaufför nyckelvittne
Avgörande i polisjakten blev uppgifterna från den taxichaufför som på lördagen körde El–Hussein till en adress på stadsdelen Nörrebro. Efter attentatet mot kulturhuset flydde 22-åringen från platsen med bil, för att sedan dumpa den.
Kort därefter stannade El–Hussein en taxi och bad om att bli körd till en adress i stadsdelen Nörrebro. Polisen uppmanade allmänheten att höra av sig med upplysningar och när man fick kontakt med taxichauffören kunde man ringa in adressen och platsen sattes under bevakning. När El-Hussein vid femtiden i morse kom till platsen utbröt skottväxling mellan honom de insatspoliser som fanns på platsen.
Tillslag mot internetcafé
Förutom arbetet i och omkring den misstänktes hemadress, fortsätter polisen att granska material från övervakningskameror i området för att säkra bevisning. Vid en husrannsakan på söndagen hittade också polisen vad man tror är vapnet som användes vid skottlossningen mot kulturcentret.
Nu kartlägger man var han befann sig mellan attackerna foch polisens arbete fokuserar också på vilka eventuella kontakter han kan ha haft.
På söndagseftermiddagen slog insatsstyrkan till mot ett internetcafé på stadsdelen Nörrebro. Fyra personer fördes från lokalen i samband med den massiva insatsen. Enligt uppgifter i danska medier nu på söndagskvällen ska El–Hussein tidigare ha varit på caféet. Polisen har ännu inte kommenterat tillslaget.
Förutom arbetet i och omkring den misstänktes hemadress, fortsätter polisen att granska material från övervakningskameror i området för att säkra bevinsing.
Duktig och smart
DR har pratat med rektorn på El–Husseins gamla skola. Rektorn beskriver sin tidigare elev som duktig och smart. Danska medier har också talat med före detta skolkamrater.
Före detta skolkamrater berättar att han aldrig heller deltog i klassaktiviter efter lektionstid.