Människor röstar i det ukrainska parlametsvalet. Foto: TT

Misstro blandas med hopp under valet i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I ett krigshärjat land med extremt lågt förtroende för politiker gick i dag ukrainarna till val. Målet för de som tog sig till vallokalerna var att nu städa upp i det korrupta parlamentet. Misstron är stor – endast tre procent av ukrainarna har förtroende för parlamentet.

På valdagens eftermiddag tyder siffrorna på att valdeltagandet i Ukraina blir lågt, särskilt i de omstridda östra delarna som Donetsk, Odessa och Luhansk.  Men SVT:s korrespondent Elin Jönsson som under dagen befunnits sig vid en röstlokal i medelklassområdet Svjatosjeno i Kiev vittnar om en helt annan bild i huvudstaden.

– Det var stort intresse och långa köer. Många ser på det här valet som väldigt viktigt – att man ska få in en ny generation av politiker och få ut den korrupta generationen. Trots att man bytt president har man inte lyckats reformera valsystemet och få ur korruptionen i parlamentet, säger Elin Jönsson.

Krimkonflikten

Extremt lågt förtroende för parlamentet

Enligt en undersökning gjord i september av International Foundation for Electoral Systems (IFES) har endast tre procent förtroende för parlamentet.

– Förtroendet är extremt lågt, folk anser att parlamentet är fyllt av nepotism och korruption. Ledamöterna får betalt för vad de ska rösta och det är oligarker som har styrt politikerna, säger Elin Jönsson.

Trots att misstron är stort är också hoppet stort till den nya generationens politiker – man talar om ett stort behov av att städa upp bland den gamla generationens politiker som fortfarande härstammar från förre presidenten Viktor Janukovytjs tid. Många medborgarrättsaktivister har själva gått in i den etablerade politiken för att förändra den från insidan – både genom att bilda nya partier och att gå med i etablerade partier.

Bland de nya partierna finns det nystartade partiet Samopomistj som betyder självhjälp. Partiet, som har fem kvinnor bland de tio högsta namnen, väntas bli tredje största partiet enligt opinionsundersökningarna och beskriver sig själva som ett liberalt parti till höger om mitten. Högst upp på partiets lista finns en 32-årig kvinna – Hanna Hopko, som kan sägas förkroppsliga denna nya generation politiker.

Räds att gå in i politiken

Men den stora misstron för politiker gör också att många räds för att gå in i politiken.

–  Jag talade med en kvinnlig politiker – Oksana Syrojid, som sade att bara att ta steget in i politiken så är man misstänkliggjord och smutskastad. Hon får hela tiden frågor om vilka som är hennes egenintressen och vem som betalar henne. Men hon menade på att alla bara väntar på att någon ska städa upp men att de måste gå in själva och göra det, säger SVT:s Elin Jönsson.

Totalt slåss ändå hela 29 partier om platserna i parlamentet. Den sittandes presidentens parti Petro Porosjenkos block väntas fortsätta styra landet. Vallokalerna stänger klockan 20.00 vilket är 19.00 svensk tid. Resultaten väntas trilla in vid midnatt.

Lugn valdag

Oron har varit stor för att valdagen kunde bli våldsam i det krigshärjade landet där våld och hot mot kandidaterna har förekommit och valmaterial har vandaliserats. Men hittills tycks valdagen varit förhållandevis lugn, rapporterar TT. 779 valobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) finns på plats, under ledning av svenske riksdagsledamoten Kent Härstedt.

De nyvalda politikerna står inför många utmaningar – dels konflikten med de proryska separatisterna i östra Ukraina, men också reformer av rättsväsendet, poliskåren och ekonomiska reformer samt ett gammalt och kritiserat valsystem. Men även här präglas valet av en framtidstro, menar Elin Jönsson.

– Många jag har talat med är beredda att sänka sin levnadsstandard för att hjälpa till att göra Ukraina till ett bättre land.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet