Försvarsalliansen Natos roll har i och med krisen i Ukraina förändrats dramatiskt. Det säger flera personer inom organisationen till SVT. Foto: TT

Nato har förändrats efter Ukraina – påverkar Sverige

Publicerad

Försvarsalliansen Natos roll har i och med krisen i Ukraina förändrats dramatiskt. Det säger flera personer inom organisationen till SVT. Det kommer få följder för Sverige.

Från att ha haft fokus på internationell krishantering tillsammans med andra i till exempel Afghanistan, så ägnar nu försvarsalliansen Nato i stort sett hela sin uppmärksamhet på vad som händer i och omkring Ukraina.

Nu handlar det i stället om medlemmarnas gemensamma försvar, eftersom flera medlemsländer ligger nära Ryssland och är oroliga över Vladimir Putins agerande.

– Det som händer i dag i Ukraina med den ryska aggressionen utmanar hela den europeisk-amerikanska säkerhetspolitiken, så vårt huvudfokus är det gemensamma försvaret och de åtgärder som krävs för att svara på det ökade hotet, säger Litauens Nato-ambassadör Kestutis Jankauskas.

Sverige stängs ute

Sverige är en mycket aktiv och uppskattad partner till Nato. Vi har deltagit med avancerade bidrag i både övningar och skarpa uppdrag de senaste åren, med Gripenplan i Libyen och med marktrupp i Afghanistan.

På grund av utvecklingen i Ukraina och att Nato nu fokuserar på det gemensamma territorialförsvaret så utestängs Sverige från möten inom försvarsalliansen och vi får mindre information jämfört med bara för ett halvår sedan.

– Nu är vi inte med i diskussionerna. Har vi Afghanistandiskussioner så kan vi vara med och påverka frågorna vid bordet. I det här fallet försöker vi följa arbetet så gott det går genom informella kontakter vi har med allierade, säger ambassadör Veronika Wand-Danielsson vid den svenska delegationen i Nato.

Fler storskaliga övningar

Ytterliggare en skillnad jämfört med tidigare är att Nato just nu ser över de övningar som alliansen ska genomföra. Sannolikt kommer dessa att i högre grad jämfört med tidigare att fokusera på det gemensamma försvaret.

Övningar där Sverige inte lika självklart som tidigare kan delta. Då har det handlat om att öva internationell krishantering mellan Nato och partnerländer.

– Det kommer att bli fler övningar som stärker det gemensamma medlemsförsvaret, under artikel fem, och det kommer att bli fler storskaliga övningar, säger Litauens Nato-ambassadör Kestutis Jankauskas.

En vattendelare

De gemensamma militärövningarna har betydelsefulla för det svenska försvaret eftersom de utvecklar den svenska försvarsförmågan.

Tanken var egentligen att dessa övningar skulle bli betydligt fler framöver i takt med att Nato avslutar sin insats i Afghanistan i slutet av året. Det var också den fråga som skulle dominera det kommande Nato-toppmötet i höst i Wales.

Nu blir det i stället av allt att döma Ukrainakrisen och dess följder som dominerar även där.

– Det är inget tvivel om att det här är en vattendelare i föreberedelserna. Vi har en situation där den europeiska säkerhetsarkitekturen som vi har utvecklat efter det kalla kriget nu kommer att vara i fokus och hur utvecklingen blir i Ukraina blir avgörande för det toppmötet, säger Norges Nato-ambassadör Vegard Ellefsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.