Snus med smaktillsatser kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Tobaksprodukter med så kallade ”smakprofiler” förbjuds. Det kan också innebära att vissa svenska snussorter med smaktillsatser som menthol förbjuds, enligt det nya tobaksdirektiv som läggs fram vid lunchtid.

Enligt vad kommissionskällor uppgivit för SVT i Bryssel består exportförbudet mot snus. 

Enligt samma källor kvarstår rätten att sälja och konsumera snus i Sverige. Båda dessa beslut är i enlighet med det avtal som Sverige slöt med EU när man blev medlem i unionen.

Tobaksprodukter med så kallade ”smakprofiler” kommer dock förbjudas. Om detta kommer påverka vissa svenska snussorter med smaktillsatser är dock oklart.

Utförligare information om förslaget presenteras vid lunchtid.

Nya rön om tobakskonsumtionen

EU:s nya tobaksdirektiv kommer efter påtryckningar från forskarvärlden. Det gamla direktivet från 2001 anses i dag förlegat då nya rön om tobakskonsumtionens negativa hälsoeffekter kommit upp.

Syftet med direktivet är att minska konsumtionen av tobaksprodukter, vilket sannolikt är EU kommissionens motiv mot att gå emot tobakslobbyns och den svenska regeringens begäran om att få sälja snus utanför EU.

I förslaget till nytt direktiv ingår obligatoriska varningstexter och bilder på tobakspaketen i hela EU, texter och bilder som ska täcka minst 75 procent av paketens yta.

Tobaksdirektivet väntas antas 2014 och träda i kraft 2015-2016.

Handelsminister Ewa Björling (M) har tidigare hotat med ”fullskaligt krig” om inte EU öppnar för fortsatt försäljning av snus inom unionen.

Enligt Björlings pressekreterare Monica Enqvist vill inte Björling kommenetera förslaget förrän tobaksdirektdirektivet har lagts fram.

Fakta om tobaksdirektivet

EU-kommissionen har i flera år arbetat med ett moderniserat tobaksdirektiv i stället för det nuvarande från 2001.

Förslaget innehåller bland annat att tre fjärdedelar av cigarettpaketen ska täckas av varningstext, fortsatt stopp för svenskt snus i övriga EU och förbud att använda exempelvis menthol som smaksättare.

Sedan förslaget lagts fram måste det godkännas även av EU-parlamentet och medlemsländerna. Ett direktiv innebär att medlemsländerna sedan själva åtar sig att ändra sin lagstiftning i frågan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.