Enligt en talesman från den israeliska armén är attackerna ett svar på Hamas raketbeskjutning under morgonen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Minst fyra israeliska luftvärnsattacker ska ha genomförts under eftermiddagen, enligt AFP.
Israeliska militärkällor å sin sida uppger att 35 raketer avfyrats från Gaza under morgonen, uppger den brittiska dagstidningen The Guardian.
Enligt nyhetsbyrån Reuters dödades en israelisk man av en raket från Gazaremsan under tisdagskvällen. Dödsfallet är det första på den israeliska sidan efter att den nuvarande konflikten mellan Israel och Hamas bröt ut för drygt en vecka sedan.
Svårt att ena palestinska grupper
Suzan Ritzén, SVT:s utsända i Jerusalem, säger att utsikterna för vapenvila och toppmöte mellan parterna ser mörka ut.
– Det är svårt att veta vem det är man förhandlar med. Klart är att Hamas som kontrollerar Gazaremsan inte har kontroll över sin egna militanta gren, Quassambrigaderna, som vägrar att ge med sig. Samtidigt finns det också andra militanta grupper som är osäkra. Frågan är om en ganska svag palestinsk regering ska lyckas ena alla de här grupperna.
Förvarnade för beskjutning
Redan under morgonen öppnade den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu inför ett möte med Tysklands utrikesminister för att landet skulle kunna komma att återuppta bombningen av Gazaremsan om beskjutningen från Hamas inte upphörde.
– Vi gick med på det egyptiska förslaget för att kunna ge en möjlighet till en demilitarisering av Gazaremsan – från missiler, raketer och tunnlar – med hjälp av diplomatiska medel. Men om Hamas inte accepterar eldupphöret, vilket nu tycks vara fallet, har Israel all internationell rätt att utvidga sin militära operation för att nå det lugn som krävs.
”Inga alternativ”
Egypten som håller i förhandlingarna mellan parterna vill tillbaka till den vapenvila som nåddes i november 2012. Det egyptiska medlingsförslaget, som lades fram under natten, accepterades av Israel men avvisades av Hamas.
Egyptens utrikesminister Sameh Shukri säger till AP att Egypten kontaktat alla parter under utformningen av avtalet som sprack, inklusive ett antal palestinska fraktioner, israeliska myndigheter, och arabiska- och internationella parter.
Enligt Shukri ska dessa kontakter ha varit bidragande i formuleringen av förslaget och han underströk även att Egypten anser att det internationella samfundet bär ett stort ansvar vad gäller händelseutvecklingen i Palestina.
Fungerar som medlare
Egypten är den första arabstaten som nått fred med Israel och har ofta fungerat som medlare mellan Israel och Hamas.
Under oroligheterna 2012 nådde den dåvarande egyptiske presidenten Muhammed Mursi ett eldupphör-avtal, då han utnyttjade det Muslimska brödraskapets inflytande på Hamas.