Foto: Scanpix

Premiärministern: Eurons framtid är räddad

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Mariano Rajoy hyllade eurozonens finansministrars beslut att bevilja ett lån till de spanska bankerna vid en presskonferens i dag.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy höll en presskonferens i dag med anledning av gårdagens besked om att Spaniens vacklande banker får ett historiskt stort krisstöd från EU på upp till 100 miljarder euro.

– I går var en vinst för eurons framtid, för eurons trovärdighet och för möjligheten att lånen ska börja flöda igen, sade Rajoy på presskonferensen.

Eurokrisen

Under den direktsända presskonferensen undvek Mariano Rajoy noga att tala om ett ”räddningspaket” till Spanien, utan väljer i stället att tala om en ”kreditlinje” från Europa, som ska hjälpa Spanien att återhämta sig. Vad som beskrivits som regeringens eufemismer kring räddningsåtgärderna är ytterligare en fråga som väckt skarp kritik i spanska medier.

–Jag tror att vi har tagit ett steg mot att återfå vår kredit. Det har inte varit lätt, men Europa har hanterat omständigheterna och det är mycket betryggande, säger Rajoy.

– Jag ber spanjorerna ha förståelse för vissa beslut, som varit hårda och svåra men nödvändiga.

Positivt för Spanien

Premiärministern försäkrar att räddningspaketet är positivt för Spanien och att det genom att skapa ett nytt kreditflöde kan skapas nya arbetstillfällen i det krisdrabbade landet.

Rajoy förnekar att han skulle ha pressats av europeiska institutioner till att acceptera ett räddningspaket.

– Ingen har pressat mig, den som har pressat på har varit jag eftersom jag ville ha en kreditlinje, sade Rajoy.

– Gårdagens beslut sänder ett tydligt budskap: euron är ett oåterkalleligt projekt, som är mycket bra för Europa och för Spanien. Detta var nödvändigt att göra. Vi har gjort det senare än andra länder, och med en europeisk kreditlinje.

Kritiseras av spanska medier

Rajoy kritiseras i dag i flera spanska tidningar för att inte ha talat till nationen under de kritiska timmarna i går. ”Rajoy gömmer sig och bränner sitt politiska kapital”, basunerar tidningen El Pais ut.

Tidningen är starkt kritisk mot Rajoys beslut att inte tala till nationen under gårdagen. Medan finansministern Luis de Guindos höll presskonferens befann sig premiärministern på sitt kontor.

”Det starkaste beviset på denna svaghet ligger i hans beslut, som saknar motstycke i de övriga länderna som fått europeiskt stöd, att inte göra ett framträdande utan överlåta det till sin finansminister Luis de Guindos att förklara detta stödpaket till bankerna,” skriver El Pais.

På mikrobloggen Twitter krävde hundratals spanjorer en förklaring från premiärministern under hashtagen ”marianocobarde” (”marianofegis”), uppger tidningen El Mundo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet