Foto: TT

NSA övervakar 200 miljoner sms varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Topphemliga dokument visar hur ett av NSA:s särskilda övervakningsprogram samlar in ”så mycket som möjligt” via sms, också från människor som inte misstänks för brott.

Nu kommer nya avslöjanden om NSA. Den amerikanska signalunderrättelsemyndigheten övervakar och samlar 200 miljoner sms varje dag. Det skriver brittiska The Guardian, baserat på nya uppgifter från visselblåsaren Edward Snowden som tidningen tagit del av.

Ser människors resplaner

I ett spionprogram som kallas ”Dishfire” samlas sms in runt om i hela världen. Från dessa har sedan NSA bland annat kunnat se kreditkortuppgifter, telefonlistor, människors resplaner, och ekonomiska transaktioner, även hos personer som inte misstänks för något brottsligt, skriver The Guardian.

USA:s avlyssning

Samlar in enorma mängder data

Under en vanlig dag kan NSA samla in följande:

Uppgifter från mer än fem miljoner missade samtal, vilket används för att skapa en bild av personers sociala nätverk, baserat på vilka som kontaktas och när.

Dessutom kan uppgifter från 1,6 miljoner byten av roamingnätverk – till exempel när en person korsar en gräns och tar sig in ett nytt land – användas för att se rörelse- och resemönster.

Inte mindre än 110.000 namn från elektroniska visitkort.

Fler än 800.000 ekonomiska transaktioner, bland annat genom kreditkort kopplade till en viss mobilanvändare.

Följer lagen

Tidningen skriver vidare att den brittiska säkerhetsorganisationen GCHQ varit delaktig och använt det amerikanska programmet mot brittiska medborgare. GCHQ säger i ett uttalande att man inte vill kommentera uppgifterna, men att gällande lag efterföljs.

NSA uppger att ”Dishfire” bara används enligt gällande lag och mot ”utländska underrättelsemål”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet