Maryam al-Khawaja från Bahrain får i dag Stieg Larssonpriset. Foto: SVT

Nu jagar diktaturen aktivister på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Internet har spelat en viktigt roll under demokratirörelsen i de arabiska länderna – men nu börjar regimerna använda nätet för att jaga och trakassera oppositionella. Det varnar den prisade människorättsaktvisten Maryam al-Khawaja från Bahrain.

SVT träffar den 25-åriga Maryam al-Khawaja i Stockholm innan hon idag ska ta emot Stieg Larsson-priset. Hon har inte läst böckerna eller sett filmerna, men känner till ”flickan med draktatueringen” och säger att hon är hedrad. 

–Jag hoppas att priset kan bidra till ökad uppmärksamhet för Bahrain, eftersom internationella medier idag sällan rapporterar från landet, säger Maryam al-Khawaja.

I det oljerika landet med en miljon invånare, mitt i Persiska viken, så styr en auktoritär kungafamilj. Våren 2011 var det protester med krav på demokrati, men protesterna slogs ned med hjälp av soldater från Saudiarabien.

100 döda senaste året

–Protesterna har fortsatt hela tiden. Nästan 100 människor har dödats under det dryga år som gått, mer än 4.000 har fängslats och de flesta har utsatts för tortyr i fängelserna och än fler har förlorat sina arbeten för att de deltagit i protester, enligt Maryam al-Khawaja.

I dag är det 79.000 personer som följer henne på Twitter och varje dag får hon via nätet och sociala medier information inifrån Bahrain, som hon sprider vidare på både engelska och arabiska.

Nätet används för att jaga folk

–Regimen i Bahrain var smartare än i Egypten, för i Egypten stängde man nätet helt och fick mycket kritik inom landet och utomlands. I Bahrain har regimen istället använt nätet, angripit och spridit rykten om oppositionella.

–Regimen har tagit foton från demonstrationer, förstorat bilder på ansikten och bett om hjälp att identifiera protestdeltagare som sedan gripits. Och människor som har gillat bilder på demonstrationer har avskedats från sina arbeten, säger Maryam al-Khawaja.

Hon menar att arbetet som hon och Bahrains centrum för mänskliga rättigheter utför bygger på öppenhet, men de har blivit försiktigare att publicera bilder och namn på människor som skadats vid demonstrationer eftersom de utsätts för nya förföljelser från regimen, enligt Maryam al-Khawaja.

Hela familjen drabbad

Hennes far är en av grundarna av Bahrains centrum för mänskliga rättigheter men han  sitter nu dömd till livstid i fängelse.

Hennes syskon har fängslats och sedan släppts och hennes mor har blivit av med sitt arbete.

Hjärtskärande skillnader

Maryam al-Khawaja har numera Köpenhamn som sin bas, där familjen fick politisk asyl på 1980-talet, och hon återvänder inte till Bahrain eftersom hon varnats att hon då skulle fängslas.

–Det är ibland svårt att leva i länder där yttrandefrihet och rösträtt tas som självklara, när jag vet att i Bahrain, Syrien, Egypten, Libyen, Jemen och andra länder, där får människor betala med sina liv för att kräva dessa rättigheter. Ibland när man tänker på hur helt olika det är, så är det hjärtskärande, säger Maryam al-Khawaja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.