Efter byte av personal under senhösten är en ny svensk styrka på plats i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Rapport har besökt basen och bland andra träffat Fredrik Wass, en av de som bytt svensk vardag mot sex månader i krigets Afghanistan. Hans bostad i ett halvår: en trång container med plats för tre.
-Ett viktigt skäl till att komma hit är att man vill göra någonting annorlunda. Det är den här känslan att man någon gång har gjort en insats som sträcker sig utanför sitt eget liv, berättar han.
Tror du att du gör någon nytta här i Afghanistan?
-Framför allt tror jag att läget skulle varit mycket värre om vi inte var här.
Fler civila dödas
Trots den omfattande insatsen har det inte skapats någon fred i Afghanistan. Uppe i norr, där svenskarna finns, är läget lugnare.
Men i stora delar av landet rasar kriget mot talibanerna och anatalet civila som dödas ökar.
I det läget har de amerikanska styrkornas befälhavare i Afghanistan, general Stanley McChrystal.
lanserat en ny strategi för framgång. Minska antalet dödade civila och ha fler utländska militärer ute bland vanliga människor. Det är ungefär så den svenska styrkan jobbar redan, och när soldaterna patrullerar gatorna i Mazar-e-Sharif flockas barnen kring dem.
-Våga ta av de mörka solglasögonen. Våga ta av hjälmen och visa en lite mindre aggressiv attityd. Få kontakt med den lokala afghanen, det är där vi måste börja, säger den svenska befälhavaren Christer Tistam.
Men jätteglada barn, säger det så mycket om läget?
-Man kan tycka att det är en ligen grej, men det finns andra områden där barnen inte alls är lika positiva och där folk tittar bort och drar sig undan. Jag tycker att det är en bra indikator på hur stämningen är.
Fredrik Wass kommer att vara tillbaka i Sverige igen redan i maj. Men för landet där han tjänstgör och för en möjlig lösning på problemen i Afghanistan tror han att tidsperspektivet är längre.
-Jag tror på långsiktighet och uthållighet. Jag tror att man måste stötta afghanerna och bygga upp deras land, för kan man inte göra det så måste vi vara här för gott.
Lars Moberg, Mazar-i-Sharif i Afghanistan