Det brittiska parlamentet röstade på torsdagen nej till ett brittisk ingripande i Syrien. USA:s trognaste allierade bestämde alltså att gå en annan väg än USA.
Det brittiska nejet hänger samman med misstänksamheten mot det material som kom från underrättelsetjänsterna när man beslutade att gå till attack mot Irak år 2003. Både president Bush och premiärminister Blair har efteråt anklagats för att ha använt felaktigt underrättelsematerial för att motivera attacken mot Irak.
Tvivel om uppgifterna som rör Syrien finns också i den amerikanska kongressen. Och efter britternas nej anses tveksamheten ha ökat ytterligare.
USA:s utrikesminister John Kerry berörde detta tvivel när han talade på fredagen. Han underströk att det material som USA nu lägger till grund för anklagelserna mot Syrien har en högre halt av trovärdighet.
Hundratals barn
Kerrys anklagelse – som nu också är Obamas – är att 1.400 människor, varav 400 barn, dödades i en attack den 21 augusti i en förstad till Damaskus.
Kerry – och Obama – anser nu att underrättelsematerialet är tillräckligt för att motivera att starta en militär aktion som Barack Obama hotade med redan för ett år sedan i ett tal.
Han talade då efter uppgifter om en mindre gasattack utförd av den syriska regimen. Hans budskap var att en röd linje skulle överträdas om det verkligen visade sig att den syriska regimen attackerade sin egen befolkning.
Under ett helt år har Obama tvekat. Det har kommit fler uppgifter om gasattacker, bland annat från Storbritannien och Frankrike, men Obama har hittills hållit tillbaka. Men nu har hans uttalade från augusti i fjol hunnit i kapp honom. Obamas hållning nu är att de vittnesmål av olika slag som kommit fram tvingar för USA att slå till.
Men den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP) sände häromdagen ut ett telegram som baserade sig på anonyma uppgiftslämnare inom USA:s underrättelsetjänster.
”Svagt bevismaterial”
Enligt AP anser många att bevismaterialet är för svagt. Man talar om en rädsla för att det i efterhand ska visa sig att del är al Qaida-allierade oppositionsgrupper som utfört dådet.
Men som sagt – nu har USA bestämt sig för att tolka uppgifterna så att diktatorn Bashar al-Assads regim är skyldig.
Samtidigt finns det ingen stark opinion för ett ingripande i Syrien i den amerikanska befolkningen. Nyhetsbyrån Reuters och opinionsinstitutet Ipsos genomförde i veckan en undersökning om stämningarna bland amerikanerna.
Enligt denna är 9 procent för ett ingripande. 60 procent var emot. Detta gällde ett allmänt ingripande. Om det däremot kan bevisas att ett giftgasangrepp verkligen ägt rum, ökar siffran till 25 procent. Men jämfört med för ett par veckor sedan har denna siffra sjunkit med fem procentenheter.
Krigströtthet
Detta är siffror som klart skiljer sig från den enighet som fanns 2003 om ett angrepp mot Irak. Det är alltså inte konstigt att Obama också vill ha stöd från kongressen. USA:s ledning är medveten om den krigströtthet som finns i landet efter alla krigsansträngningar i Irak och Afghanistan.
Den amerikanska ledningen har hela tiden talat om att detta ska bli en ”begränsad” attack. Det anses att vad som kommer att ske är att syriska militära anläggningar ska angripas med kryssningsrobotar från fyra jagare som nu är stationerade i Medelhavet och som har flyttats närmare den syriska kusten.
Avsikten är att bestraffa Syrien för gasattacken. Däremot är avsikten inte att genom attacken stärka den syriska oppositionen och än mindre att störta regimen. Frågan är nu hur detta påverkar huvudkonflikten. Det finns bedömare som menar att en attack som denna i själva verket kan förvärra krisen.