Obama: ”Öppnar för en säkrare värld”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama talade till nationen under natten.

Under de närmaste sex månaderna ska inga nya sanktioner läggas på Iran, sade USA:s president Barack Obama i ett tv-sänt uttalande från Vita huset. Samtidigt ska iranierna få en del av det som hittills hållits tillbaka.

– Men under de månaderna kan vi också trappa upp sanktionerna igen om Iran inte håller sin del av avtalet.

Irans atomenergiprogram

Obama sade att det nu inte är tid för USA att införa nya sanktioner mot Iran. Ett sådant lagförslag har nyligen lagts fram av både republikaner och demokrater i den amerikanska kongressen. Han sade också att han förstår Israels och Gulfstaternas skepsis mot avtalet.

”Ger tid och utrymme”

Enligt en amerikansk regeringsföreträdare innebär avtalet att utvecklingen av Irans kärnteknikprogram stoppas, inklusive forskningsreaktorn Arak. Företrädaren, som talade mot löfte om anonymitet, sade att uppgörelsen ”neutraliserar Irans lager av nästan 20-procentigt uran” och innebär också att det ska utföras ingående inspektioner.

Uppgörelsen innebär enligt flera källor ”begränsade lättnader” i sanktionerna.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton, som samordnat samtalen i Genève, sade att det tillfälliga avtalet kommer att ge tid och utrymme för försök att nå en övergripande lösning av det långa dödläget mellan Teheran och väst om kärnprogrammet.

Rohani:  ”Öppnar nya horisonter”

Irans president Hassan Rohani hyllade överenskommelsen med världsmakterna. Han sade att den ”öppnar nya horisonter”.

”Konstruktivt engagemang (genom) outtröttliga kraftansträngningar av förhandlingsgrupper kommer att öppna nya horisonter”, skrev han på Twitter.

Enligt Rohani har överenskommelsen blivit möjlig på grund av ”iranska folkets röst för måttlighet”, vilket syftar på hans överraskande seger i valet i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet