Under första halvåret i år begärde USA:s regering ut användardata 7.969 gånger, visar Googles insynsrapport. USA har konstant legat i toppen av listan, enligt BBC.
Flest begäranden om att ta bort innehåll kom från Turkiet, som lämnade in 501 begäranden. 148 av dem handlade om överträdelse av en lag om brott mot den revolutionäre politikern Kemal Ataturk. Kemal Ataturk grundade det moderna Turkiet.
Google har publicerat insynsrapporten två gånger per år sedan början av 2010 och under tiden har antalet begäranden om användardata stadigt ökat. I första rapporten, som omfattade juli-december 2009, redovisade Google 12.539 begäranden, i senaste rapporten 20.938.
–Det är ett bra initiativ från Google att vara transparanta om det här. Men egentligen säger inte siffrorna så mycket. Det framgår inte vad regeringarna frågat efter eller varför, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik.
Rättstaten flyttar ut på nätet
Den stora frågan är, enligt Westman, vilken grund regeringar och myndigheter har för att begära ut uppgifter.
– Om en åklagare i en rättsstat begär ut uppgifter är det kanske inte så mycket att säga om det. Men om myndigheter tycker att det här bara är ett lättare sätt att få tillgång till känslig information, och de inte agerar i enlighet med lokala lagar och mänsliga rättigheter – då blir det ett problem, säger han.
Han tycker att det är intressant att rättsstaten nu börjat flytta ut på nätet.
– Polisen förstår nätet allt bättre och det kan vara en förklaring till att förfrågningarna om att få ut information ökar. Tidigare hade polisen inte kunskap nog, man gav upp så fort spåren slutade på en server i ett annat land, säger Daniel Westman.
Han menar att det är legitimt att myndigheter försöker spåra brottslighet på nätet, eftersom mer och mer saker sker där.
Google: Övervakningen ökar
I Googles officiella blogg skrev Dorothy Chou den 13 november att en trend är tydlig: Regeringarnas övervakning ökar.
Fram till och med 2011 var antalet begäranden om att ta bort material från Google ganska konstant, enligt bloggen, men första halvåret i år steg kurvan brant.
Ett färskt exempel på när myndigheter i USA begärt ut information om medborgares privata epost från Google är, enligt CNN, när FBI begärde tillgång till författaren Paula Broadwells gmail-konto. Det var, enligt CNN, ett av de 7.969 begäranden som Google fick från USA:s regering under första halvåret i år.
FBI upptäckte otrohetsaffär
Broadwell hade enligt bland annat Wall Street Journal haft en affär med den nyligen avgångne CIA–chefen David Petraeus. FBI ska mer eller mindre av en slump ha hittat mejlkonversationer mellan henne och Petraeus i en annan utredning.
Enligt CNN fick FBI från maj månad i år tillgång till gmail-konton som Paula Broadwell använde för att kommunicera med David Petraeus.
I USA får myndigheter begära ut information och utföra elektronisk övervakning utan att först begära fullmakt, skriver CNN. Lagen som reglererar detta är från 1986 och heter Electronic Communications Privacy Act.
Kan man som vanlig användare känna sig säker när man surfar och mejlar, eller är man ständigt övervakad?
– Man är alltid lite övervakad om man inte sitter i en grotta... Man får själv bedöma vilken information man ska lägga ut i olika typer av nättjänster. Vi hade ju till exempel UD–tjänstemän som använde vanlig hotmail för hemligt material, det är ett exempel på vad man inte ska använda sådana tjänster till, säger Daniel Westman.
– Lägger du ut något på nätet är det alltid åtkomligt för rättsmyndigheter. Du exponerar dig även mot andra länders lagar. Google kan till exempel lämna ut information i USA. Jag vill inte måla upp någon stor risk så att användarna ska fly från de här tjänsterna, men man ska tänka sig för.
Brottsutredningar vanligast
De vanligaste orsakerna till att regeringar begär ut information från Google är att det handlar om förtal, sekretess eller säkerhet, enligt BBC. Enligt Google själva visar deras rapport i allmänhet statistik om begäranden i samband med brottsutredningar och Google kontrollerar, när en begäran inkommer, ”att den uppfyller lagens bokstav och anda innan vi tillmötesgår den”.
Google kan vägra lämna ut material – det hände till exempel i Storbritannien när polisen ville ta bort 14 sökresultat som länkade till webbsajter som kritiserade polisen, skriver BBC.
Tar själva bort olagligt material
När det gäller begäranden om att ta bort material från nätet påpekar Daniel Westman att den vanligaste orsaken är att det handlar om upphovsrättsbrott. Dessa begäranden redovisas separat i Googles sammanställning.
– Krav från myndigheter att ta bort material är nog inte så vanligt i Sverige. Här har man inställningen att man kan ingripa mot ett yttrande i efterhand, men man blockerar vanligtvis inte material.
– Ofta vill aktörer som Google själva ta bort olagligt material, om de uppmärksammas på det. Det behöver inte vara just en myndighet som kommer med en sådan begäran.
Länderna som oftast begär information
De länder som begärt ut information och användardata från Google flest gånger första halvåret 2012:
1. USA 7.969 gånger
2. Indien 2.319 gånger
3. Brasilien 1.566 gånger
4. Frankrike 1.546 gånger
5. Tyskland 1.533 gånger
6. Storbritannien 1.425 gånger
Inga andra länder hade över 1.000 begäranden.
De länder som flest gånger begärt att information ska tas bort:
1. Turkiet 501 gånger
2. USA 273 gånger
3. Tyskland 247 gånger
4. Brasilien 191 gånger
5. Storbritannien 97 gånger
Källa: Google insynsrapport