• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Demonstranter välkomnar införandet av Ugandas antigaylagar. Foto: TT

Ökat våld mot homosexuella i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Attacker mot homosexuella i Uganda har ökat dramatiskt sedan landet införde en nya antigaylagar förra året, enligt en ny rapport.

Uganda införde förra året en sträng antigaylagstiftning och enligt organisationen Sexual Minorities Uganda ökar nu brotten mot homosexuella i landet dramatiskt, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Enligt rapporten är lynchningar, nedbrända hus, arresteringar och förlorade jobb något av det man som homosexuell kan drabbas av i Uganda.

Antihomolag i Uganda

Stor ökning av attacker

Sedan Uganda i december införde den nya lagstiftningen, som kriminaliserar homosexualitet, har Sexual Minorities Uganda sett 162 incidenter av attacker mot homosexuella i landet.

Det kan jämföras med bara 19 liknande incidenter under hela 2012.

”Den här ökningen kan bara förklaras av den nya lagen och den epidemiskt homofoba atmosfär som den har skapat”, skriver man i rapporten.

Livstids fängelse

I fyra fall har homosexuella män blivit kidnappade och torterade. En ung man valde att begå självmord genom att äta råttgift för att undkomma stigmatiseringen.

Homosexualitet har varit olagligt i Uganda sedan den brittiska kolonialtiden. Men enligt den nya lagen som infördes den 20 december förra året riskerar homosexuella livstids fängelse.

Organisationer världen runt har uttryckt oro för att situationen för homosexuella kan komma att förvärras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet