Sjukvårdspersonal förbereder mat som ska ges till patienter på ett isolerat område på en vårdenhet för Ebola-sjuka i staden Kailahun i Sierra Leone. Foto: TT

Oron växer för ebola

Uppdaterad
Publicerad

Ebolaepidemin i Västafrika är den värsta hittills och i Storbritannien kallar utrikesministern det för ett hot mot landet. Men risken att det sprider sig över världen bedöms som liten och enligt Folkhälsomyndigheten är Sveriges beredskap god.

Minst 1.200 personer har smittats och mellan 650 och 700 personer har dött i den smittsamma sjukdomen ebola i ett utbrott som är de det värsta sedan viruset upptäcktes på 70-talet. Den nuvarande epidemin är koncentrerad till Västafrika och länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia. Anders Tegnell är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och ser väldigt allvarligt på utbrottet.

– Lokalt är det en fruktansvärd katastrof och det är oroande att det efter så lång tid inte är under kontroll och fortfarande sprids i de här länderna, säger han.

Ebolautbrott

”Hot mot Storbritannien”

Även utanför Afrika ökar oron för sjukdomen och i Storbritannien har landets nye utrikesminister Philip Hammond sagt att viruset är ett hot mot landet.

– Det är ett hot, det är någonting vi måste reagera på och vi kommer att göra det, säger han i en intervju med BBC.

Inga britter ska hittills ha drabbats av viruset, men ett problem är hur rörliga människor har blivit. Nyligen dog en man i sjukdomen när han var på väg mot USA. Den amerikanska medborgaren Patrick Sawyer hade blivit smittad i Liberia och flög via Togo till Nigeria där han föll ihop på flygplatsen. Nigerianska myndigheter utreder nu om några av hans medresenärer riskerar att ha smittats.

–  Det är den typen av fall som kan göra att smittan flyttar på sig, men det handlar om enstaka fall. Har landet en bra och välfungerande sjukvård bör det inte spridas vidare, säger Tegnell.

Bra beredskap i Sverige

Risken att någon som bär på viruset skulle komma till Sverige bedöms som väldigt liten eftersom det inte finns några direktflyg till området där ebolaepidemin nu härjar, och Sverige har relativt få personer med koppling till länderna.

– Länder som Frankrike och Storbritannien löper större risk för ett enstaka fall, säger Tegnell.

Men vad händer om någon trots allt skulle komma till Sverige.

– I Sverige har vi en bra beredskap. Det finns speciella lokaler på sjukhus runt om i landet som kan vårda personer med den här typen av sjukdomar. Och här på Folkhälsomyndigheten är vi är redo att snabbt ställa diagnosen. Det, tillsammans med vår allmänna nivå av sjukvårdshygien i Sverige, gör att risken att det skulle spridas i Sverige, som i det gjort i Afrika, är obefintlig, säger Tegnell.

Behövs resurser

Han menar även att risken för att smittan sprider sig från området och tar formen av en världsomspännande epidemi är väldigt liten.

– Dels är det inte luftburet och det smittar när man redan är sjuk genom kroppsvätskor vilket gör att det är lättare att undvika smittan. Sedan är sjukdomsförloppet så snabbt att det bränner ut sig själv.

Det är alltså väldigt liten risk att sjukdomen sprider sig men i Västafrika är epidemin en katastrof. På onsdagen kom beskedet om att EU sätter in 18 miljoner kronor i extra resurser för att bekämpa ebola. Ett välkommet tillskott eftersom det finns en misstro mot sjukvården som gör att personer kanske inte söker och enligt Tegnell behövs mer resurser för att sprida information till befolkningen om hur viktigt det är.

– Det är viktigt att organisationer som Världshälsoorganisationen, WHO och Läkare utan gränser får resurser på plats så att det går att bedriva en god vård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet