Foto: Scanpix

Över 210 döda hittade vid Lampedusa

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 17 kroppar bärgades under måndagen från det sjunkna fartyget, som i torsdags gick till botten bara ett par kilometer från den italienska ön Lampedusa. Därmed har över 210 lik lyfts upp från havet.

Men fortfarande är många kvar. Fartyget tros ha haft upp till 500 passagerare och bara 155 har överlevt.

– Det är många unga människor. Föreställ dig att du ser dina egna barn. Det är verkligen oerhört tragiskt, säger Angelo Vesto, arméofficer som ansvar för liktransporterna.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Dykare återupptog i söndags sökandet sedan det försenats 48 timmar på grund av dåligt väder.

Omkring 150 personer är fortfarande försvunna efter förlisningen och många kroppar tros vara instängda i vraket som ligger på omkring 45 meters djup.

Ska söka i lastrummet

Chefen för den italienska Filippo Marini beräknar att det ska ta två dagar att slutföra det tunga arbetet med att söka rätt på samtliga kroppar.

– Kroppar har hittats utanför fartyget och i hytter. Nu måste vi ta oss in i lastrummet.

Kropparna samlas i kistor som placerats i en stor flygplanshangar.

Många av de traumatiserade människor som överlevt trängs nu i överfulla, smutsiga förläggningar.

Bara i år har över 30.000 flyktingar kommit över havet till Italien.

Flyktingströmmer fortsätter

Det är fyra gånger fler än förra året men ännu inte så många som 2011, då revolterna i delar av arabvärlden var som intensivast och omkring 50.000 personer tog sig till Italien.

Och ännu fortsätter människor att ge sig ut på den livsfarliga resan. Sedan i söndags har 400 migranter – minst hälften syrier – räddats till havs och tagits till Sicilien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet