Palestinsk fånge dog efter förhör

Publicerad

Palestinska företrädare krävde på lördagen en internationell undersökning av en palestinsk fånges död i israeliskt fängelse.

En talesperson för Israels fängelsemyndighet sade att fången, 30-årige Arafat Jaradat, uppenbarligen hade dött av hjärtstillestånd. Försök att få i gång hjärtverksamheten misslyckades.

-Enligt vår information förhördes Jaradat och sedan dog han. Därför kräver vi en internationell undersökning av hans död, som kan vara resultatet av tortyr, sade den palestinske ministern Issa Qaraqea.

Polisutredning

Underrättelsetjänsten Shin Bet sade i ett uttalande att Jaradat hade börjat må dåligt efter att ha ätit lunch, medan han vilade. Enligt Shin Bet har en polisutredning startats om omständigheterna kring hans död.

”Under förhöret... i torsdags undersöktes Jaradat flera gånger av en läkare. Inga hälsoproblem konstaterades vid dessa undersökningar och förhöret fortsatte”, sade Shin Bet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.