Den tidigare påven Benedictus XVI.

Påven stängde av 400 präster för barnövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Förre påven fråntog prästernas rätt att utöva ämbetet efter att de begått övergrepp på barn.

Dokument som AP tagit del av visar att påven Benedictus XVI stängde av 400 präster under två års tid efter att de begått övergrepp mot barn.

Prästerna fråntogs rätten att utöva ämbetet under 2011 och 2012.

Kritiseras av FN

Det är en dramatisk ökning från de 170 präster som avsattes 2008-2009. Innan dess har Vatikanen aldrig kommenterat antalet präster som avsatts efter pedofilbrott.

Dokumentet som AP tagit del av sammanställdes inför att Vatikanen ska försvara sig inför en FN-kommitté för människorätt i Genève i veckan. Kommittén kritiserade Vatikanen kraftfullt i veckan för att ha försökt dölja övergrepp mot barn. Det är första gången katolska kyrkan har frågats ut om pedofilbrott utförda av präster, skriver NBC.

– Om dessa händelser fortsätter att undanhållas och sopas under mattan, hur kommer barnen att drabbas? frågade kommittéledamoten och psykologen Maria Rita Parsi.

Vatikanen försvarar sig med att de inte är ansvariga för alla prästers handlingar.

Sköts inom kyrkan

AP har också granskat Vatikanens metoder för att hantera pedofilbrott inom katolska kyrkan.

Den förra påven Benedictus XVI ansåg att biskopar runt om i världen inte följde kyrkans lag, att de undvek att bestraffa eller polisanmäla pedofilanklagade präster utan i stället bara flyttade dem till en annan församling. Han skärpte reglerna och såg till att varje fall skulle skickas till Rom för utvärdering.

I århundraden har katolska kyrkan haft sina egna processer för att handskas med pedofilanklagade präster, och metoden har kritiserats för att de låtit kyrkans lag komma före samhällets, och uppmanat offer att inte kontakta polisen då brotten ska handskas inom kyrkan.

Det strängaste straffet inom katolska kyrkan är att man förlorar sitt jobb och rätten att utöva ämbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.