Foto: Scanpix

Breivik kände sig kränkt av psykiatrikerns vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

Massmördaren Anders Behring Breiviks psyke stod i fokus under dagens rättegång.

Veckans sista rättegångsdag började med att rätten förklarade att psykiatrikern Per Olav Näss, som undersökte Breivik när denne var fyra år, inte kan undantas från sin tystnadsplikt, och därför inte kommer att kallas som vittne.

En häxjakt

Huvudvittnet för dagen var psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt, som hävdade att de sakkunniga som tidigt i processen bedömde Breivik som otillräknelig och således inte möjlig att döma till fängelse, har utsatts för en häxjakt.

Rättegången mot Breivik

Den erfarne psykiatrikern är kallad av åklagarsidan för att förklara orsaken till att de psykologer som undersökt Brevik kommit fram till olika slutsatser angående om massmördaren varit psykisk sjuk eller inte.

–Även om de gjort olika bedömningar betyder det inte att den ena parten har fel. Båda sidor har bra poänger, förklarade Malt, som även kritiserade det faktum att de olika undersökningar som gjorts inte baserats på samma information.

Ulrik Fredrik Malt berättade också om hur en diagnos ställs. Till exempel genom samtal, biologiska undersökningar och speciella intervjuer.

Psykiatriprofessor menade också att det var svårt att sätta en diagnos på patienter som inte vill bli klassade som psykiskt sjuka – som i fallet Breivik.

Autism eller Aspergers

Men han kom också med egna tankar kring Breiviks psykiska tillstånd. Professorn listade symptom som de tidigare experterna hade sett men tolkat i andra riktningar än Malt.

-Snarare ger totalbilden jag sitter med ett intryck av autism eller Aspergers syndrom, sade han.

Han lade även till att symptomen stämde in på en narcissistisk personlighetsstörning och Tourettes syndrom. Det senare förklarade han med att Breivik hade visat upp en lång rad tics under sitt vittnesmål.

Breiviks själv var dock inte imponerad av Malts tankar angående en eventuell diagnos.

Breivik avbröt Malt mitt i en mening och krävde att få kommentera Malts vittnesmål, men stoppades av domaren.

-Det är kränkande och förnedrande, sade Breivik.

Malt svarade med att han inte var ute efter att kränka Breivik.

–Jag talar bara om medicinska möjligheter, sa Malt.

”En djupt ensam man”

Spekulationerna från åklagarnas vittne blev därmed en tredje bedömning av massmördarens psykiska tillstånd. Att Breivik är sjuk är det ingen tvekan om – men framför allt är han ensam, enligt Malt.

-Det jag såg när jag kom in i rättssalen första dagen var en djupt ensam man. Sedan går han in i det show-läge han har tränat på, sade han.

Efter Malts vittnesmål begärde Breivik att få kommentera vad som sagts under dagen.

–Jag vill gratulera Malt till ett väl genomfört karaktärsmord. Först kände jag mig kränkt, men sen var det bara komiskt.

Breivik pekade sedan på flera saker som han menar är felaktigheter i dagens vittnesmål.

–Påståenden om att jag sagt att jag önskar att bli regent i Norge stämmer inte.

–Jag är ingen egoistisk person. Jag är har offrat mig för andra.

Geir Lippestad, Breiviks huvudförsvarare, gjorde klart att han inte tyckte att det var lämpligt att Malt fick utrymme att diskutera möjliga diagnoser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet