• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Så har legaliseringen påverkat Colorado

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Colorado i år blev den första amerikanska delstaten att helt legalisera cannabis har resten av USA noga följt det som kallats ett gigantiskt socialt experiment. Delstaten har fått nya skatteintäkter och en blomstrande cannabisindustri, men samtidigt har politikerna fått en rad nya problem att brottas med.

2012 röstade medborgarna i Colorado för att reglera tillverkning, bruk och försäljning av cannabis på ett liknande sätt som med alkohol och tobak. Och när man för snart ett år sedan slog upp dörrarna till de första licensierade försäljningsställena blev delstaten officiellt den första i USA att fritt tillåta bruk av drogen i så kallat rekreationssyfte.

Och sedan dess har det i princip varit fritt fram för alla över 21 år att röka, äta samt odla sin egen marijuana.

Cannabis-legalisering i USA

Dock med vissa restriktioner.

Det är till exempel inte lagligt att konsumera marijuana på offentlig plats och en person får som mest köpa och inneha ett ounce (drygt 28 gram) av drogen. Att odla sin egen cannabis är som sagt tillåtet, men då endast sex plantor åt gången i ett låst utrymme inomhus. 

Majoritet fortfarande för

Flera opinionsundersökningar visar att Coloradoborna står fast vid sitt beslut och att majoriteten i dag fortfarande är positiva till legaliseringen, även om det finns en aktiv opposition som åter vill göra drogen olaglig. 

Och Colorados guvernör, demokraten John Hickenlooper som var motståndare till legaliseringen, menar att fokus nu bör läggas på att få regelverket och politiken kring legaliseringen att fungera på ett så bra sätt som möjligt.

All försäljning sker i licensierade butiker och det finns tydliga regler kring tillverkning och marknadsföring. Man har även infört ett system som kan spåra växten från frö till försäljning, för att förhindra försäljning på den svarta marknaden.

Hittills har legaliseringen inbringat runt 30 miljoner dollar i skatteintäkter, vilket än så länge inte kan räknas som någon jättesumma i en budget på totalt 24 miljarder dollar. Delar av skatteinkomsterna från cannabisindustrin är också öronmärkta för satsningar inom rättsväsende och skolor, samt forskning kring cannabis.

Förutom att en svart marknad nu blivit vit är ett av ja-sidans främsta argument för att legaliseringen varit lyckad att polisen och domstolarnas resurser nu används till annat än att jaga och döma brukare av en drog som 58 procent av amerikanerna tycker borde vara laglig.

Cannabis-godis oroar

En rapport från tankesmedjan Brookings kallar Colorados implementering av legaliseringen framgångsrik, men framhåller att det än så länge saknas data för att avgöra om lagändringen i sig varit positiv eller negativ.

Ett problem som förs fram både i rapporten och i den allmänna debatten kring Colorados nya lag handlar om ätbar cannabis. Till exempel har flera fall där barn fått i sig cannabis-godis uppmärksammats och röster har höjts om att förbjuda försäljning av ätbar cannabis, eftersom den till färg och form kan attrahera just barn.

Här kan flera lagändringar vara på gång, men troligare än förbud handlar det nog först och främst om en skärpning kring utseenden och märkning på förpackningar som innehåller ätbar cannabis.

Även för vuxna har den ätbara varianten orsakat problem. Eftersom ruset kommer senare än vid exempelvis rökning kan det hända att en ovan eller naiv konsument i brist på direkt effekt kan trycka i sig högre doser än hen kan hantera.

Även här finns flera förslag på lagändringar, exempelvis att ätbar cannabis ska vara enkel att fördela i tydliga ”portionsdoser”.

Drograttfylla svår att mäta

Ett annat hett debattämne efter legaliseringen är cannabis och bilkörning. Delstaten har exempelvis satsat på spetsutbildning av 300 poliser som ska bli specialister på att känna igen drogpåverkade förare.

Man har också satt en laglig gräns för hur mycket THC en bilförare får ha i blodet. En inte helt okontroversiell lag, då det inte går att mäta cannabis-berusning på samma sätt som man mäter promille på en rattfull person.

En annan huvudvärk för det politiska etablissemanget i delstaten handlar om försäljning av medicinsk marijuana kontra försäljningen av marijuana i rekreationssyfte.

Det är fortfarande så att över 100.000 människor i Colorado har en licens som tillåter dem att köpa medicinsk marijuana, och eftersom den beskattas långt lägre än den som nyligen legaliserades betyder det uteblivna skattepengar. Här framhåller kritiker att doktorer allt för lättvinnligt delat ut medicinska marijuana-kort och att hårdare krav måste ställas på dessa.

Normalisering

Oavsett på vilken sida man står kring legaliseringen kan de flesta glädjas, eller förskräckas, av normaliseringen av cannabisanvändandet i delstaten det senaste året.

En rad företag har etablerat sig i spåren av legaliseringen och delstaten har dessutom sett en ”cannabis-turism” växa fram, bland annat kring de populära vintersportanläggningarna där företag erbjuder skid- och snowboardsresor kombinerade med gräsrökning.

Andra företag producerar kringprodukter som tvål, SPA-oljor och papper.

Normaliseringen kommer även att synas i tv-rutan där CNN nu ska producera en reality-serie om två marijuana-entreprenörer i Colorado och TruTV en liknande serie om en familjefar som äger ett Medicinsk marijuana-apotek.

I kvällens Korrespondenterna reser SVT:s Stefan Åsberg genom ett USA där marijuana har blivit en del av vardagen. Han möter bland annat advokaten Rachel Gillette, en av många som ser stora möjligheter i spåren av legaliseringen i Colorado.

Själv träffar hon likasinnade på en ”marijuana-vänlig” målarkurs, där hon målar och röker cannabis helt lagligt.

– Det här är som att träffas och ta ett glas vin. Istället tar man lite cannabis och njuter på ett vuxet sätt, säger hon.

Läs också: Fler delstater röstar om legalisering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet