SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg i Kina och fotografen Henri Seng. Foto: SVT

Kineser i sällsynt protest – kräver censurstopp

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna mot censur och för pressfrihet i Kina fortsatte i dag mångmiljonstaden Kanton. Samtidigt samlades en motdemonstration som anser att journalisterna gått för långt och att kommunistpartiets linje ska gälla.

– Det var mycket intressant. När vi kom dit för en timme sedan var de i luven på varandra. Det var en enorm munhuggning mellan de olika sidorna, företrädare för dem som vill ha tryckfrihet och pressfrihet och Mao-trogna som gafflade å det grövsta, berättar SVT:s korrespondent Lars Moberg som befinner sig i staden.

Det var i går som ett hundratal människor samlades utanför den liberala undersökande veckotidningen Nanfang Zhoumo för en sällsynt demonstration mot censur och pressfrihet.

Protesterna har blossat upp efter att tidningen, som beskrivs som en av de mest frispråkiga i Kina, publicerat en ledarartikel med krav på reformer.

Efter påtryckningar ströks ledarartikeln och ersattes med en artikel som beskrivs som en hyllning till det styrande kommunistpartiet. Myndigheter har också omöjliggjort sökningar på tidningen namn på internet.

Stor polisbevakning

Censuren orsakade en kritikstorm på nätet och följdes av öppna brev från tidningens anställda och ansedda akademiker som efterlyste större pressfrihet.

Dagens demonstrationer i Kanton (mer känd som Guangzhou) har övervakats av en mängd poliser, men några ingripanden har inte gjorts.

– Poliserna låter den här demonstrationen för yttrandefrihet fortsätta. De kunde ha burat in dem, men den tillåts pågå och det tycker jag är en intressant iakttagelse som man kan göra, säger Lars Moberg.

– Jag har inte hört talas om en demonstration med krav på yttrandefrihet i Kina som har tillåtits fortsätta tidigare på det här sättet.

Hur länge tror du protesterna får fortsätta?

– Jag kan inte svara på det.  Det är relativt få som protesterar och man vet inte hur mycket kraft det finns i demonstrationen.

– Men intressant att se är att trots att det finns så mycket poliser där kommer det vanliga människor och lägger ner en blomma. Det verkar finnas ett spontant tillflöde. Om protesterna växer eller om de dör ut  eller vad som händer vågar jag inte säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.