Jag var i norra Nigeria i december och gjorde ett reportage om Boko Haram för SVT-programmet Korrespondenterna. Dagen före jag skulle stiga på ett inrikesflyg från huvudstaden Abuja till Maiduguri, hjärtat av Boko Harams områden, då attackerar gruppen flygplatsen.
Alla flyg ställdes in och totalt utegångsförbud infördes. I sista stund fick jag styra om min resa till staden Kano, även den hårt drabbad av Boko Harams attacker. Där träffade jag flera av offren för Boko Harams attacker, både kristna och muslimer.
Den osynliga sekten
Skräcken för Boko Haram ligger som en mörk skugga över norra Nigeria. Människor är väldigt rädda för att prata om gruppen. Boko Haram kallas för den osynliga sekten, därför att dess medlemmar kan finnas överallt.
Avskyn mot Boko Haram är stor. Den perverterade form av islam som gruppen förespråkar tilltalar inte vanliga muslimer. På många platser har medborgarna beväpnat sig och jagat ut dem ur städerna. Svaret har blivit att Boko Haram har attackerat ännu fler civila.
Det är ett typiskt agerande av en terrorgrupp som känner sig pressad. Kan man inte få människorna med sig, då skrämmer man dem till tystnad genom mord och våldtäkter.
Har en plan för flickorna
Men kidnappningen av de över 200 flickorna tycks följa ett annat mönster. Det verkar inte handla om att sätta skräck i befolkningen. Boko Haram har en genomtänkt plan med dessa flickor. Det faktum att de inte hotar att döda dem stärker den tesen.
Nu säger de att de planerar att sälja dem istället. Detta kan signalera att de är intresserade av en lösensumma. Det kan också vara ett tecken på att Boko Haram vill använda dem i någon form av byteshandel.
Vid tidigare kidnappningar har man använt sin gisslan till att försöka få gripna medlemmar ur Boko Haram frisläppta från fängelser. Kanske kommer liknande krav att resas även den här gången.