Beskedet kom på måndag eftermiddag från en källa inom det ryska migrationsverket, enligt nyhetsbyrån Reuters. Kort därefter kom ytterligare en bekräftelse på beskedet från en högt uppsatt tjänsteman vid det ryska utrikesministeriet, att Snowdens talesperson Sarah Harrisson hade överlämnat asylansökan på söndagen.
– Klockan 22.30 i går dök den brittiska medborgaren Sarah Harrison upp på konsulatet på Sjeremetievo-flygplatsen och lämnade in en ansökan om asyl från Snowden, säger Kim Sjetjenko, anställd vid konsulatet på flygplatsen till AFP.
Sarah Harrison arbetar för Wikileaks och reste med Snowden från Hongkong.
Lämnar inte ut Snowden
Edward J. Snowden flög från Hongkong till Ryssland den 23 juni och har befunnit sig på rysk mark sedan dess. Vita huset har tidigare krävt att Snowden ska utvisas ur landet och överlämnas till USA, eftersom att hans pass är indraget och att spionanklagelser riktats mot honom.
Men från ryskt håll har man svarat med att Snowden inte har begått något brott i Ryssland och därför inte kommer att kastas ur landet. Putin säger att Snowden visserligen kan få stanna i landet om han vill, men bara på villkor att han slutar ”skada våra amerikanska partners”.
– Konstigt som det kanske låter när det kommer från mig, säger Putin enligt ryska nyhetskanalen Russia Today.
Även om Putin uttryckt skepsis om att Snowden skulle ge upp informationsläckandet kommer Ryssland inte att överlämna honom till USA. Snowden inte är rysk agent och har inte samarbetat med rysk säkerhetstjänst.
Putin och hans amerikanske kollega Barack Obama har uppmanat sina länders respektive säkerhetstjänster – FSB och FBI – att lösa frågan kring Snowden.
Tackar Ecuador
I ett brev tackar Edward Snowden Ecuador för att de hjälpt honom att ta sig till Ryssland och för att de överväger hans asylansökan, rapporterar Reuters.
Ecuadors president Rafael Correa, vars regering övervägt Edward Snowdens asylansökan, tror att amerikanens närmanden till Ryssland kan vara en lösning på dödläget.
– Min åsikt är att förfrågan till den ryska regeringen helt klart skulle kunna lösa herr Snowdens situation, säger han i en intervju med AFP.
Correa understryker att Ecuador inte kan behandla Snowdens asylansökan eftersom han inte befinner sig på ecuadoriansk mark.
Detta har hänt
9 juni: Edward Snowden befinner sig i Hongkong sedan ett par veckor när The Guardian avslöjar honom som källan till avslöjanden om att amerikanska säkerhetstjänster ägnar sig åt omfattande avlyssning av telefon- och internettrafik.
21 juni: Ett åtal USA i offentliggörs. Snowden anklagas för spioneri och stöld av hemligt material.
22 juni: USA begär formellt Snowden utlämnad från Hongkong.
23 juni: Snowden flyger från Hongkong till Moskva. USA uppger att hans pass dragits in. Snowden söker asyl i Ecuador.
24 juni: Uppgifter om att Snowden fanns ombord på ett plan till Kuba stämmer inte. Snowden uppges befinna sig i transitdelen på flygplatsen Sjeremetievo i Moskva.
29 juni: Tyska tidningen Der Spiegel publicerar uppgifter om att USA:s säkerhetsmyndighet NSA bland annat spionerat på EU-länder och EU-institutioner.
1 juli: Snowden begär politisk asyl i Ryssland.
(TT)