Sorgens dag i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I kväll hålls minnesstunder i hela landet för att hedra offren efter helgens terrorattentat. I Köpenhamn väntas flera tusen personer delta.

– Den 14:e och 15:e februari är dagar vi aldrig glömmer, säger Danmarks justitieminister Mette Frederiksen till danska TV2.

I dag vajar flaggorna på halv stång i Köpenhamn. Vid synagogan syns fortfarande tungt beväpnad polis, men i övrigt pågår livet som vanligt.

– Folk har börjat gå vidare med sina liv. Jag var precis och lämnade av min son på dagis där de firade fastelavn (fastlagssöndagen) som vanligt vid den här tiden på året. Barnen hade klätt upp sig i färgglada dräkter och lekte. Men chocken har inte riktigt lagt sig för min del, säger Stine Eriksen, som precis lagt blommor vid kulturhuset Krudttönden.

Terrordåden i Köpenhamn

Flaggor på halv stång

Det var vid kulturhuset Krudttönden som den 55-årige filmaren Finn Nørgaard sköts till döds i helgens första attentat som var riktat ett möte där Lars Vilks deltog. Här, och i hela landet, kommer man i kväll att hålla minneshögtider för offren. Alla offentliga byggnader ska flagga på halv stång under hela dagen.

– Jag tror att vi danskar nu kommer att kunna gå vidare, men det här kommer att finnas i bakhuvudet framöver, säger Pia Kirkeberg, som också placerat lagt blommor vid kulturhusets entré.

”En tidsfråga”

Hon, precis som de flesta andra danskar, säger att attentatet på sätt och vis var väntat. Diskussioner om att ett terrorattentat kunde inträffa har pågått länge i Danmark.

– Man har i flera år pratat om att något kunde hända. Efter terrordåden i Paris var det bara en tidsfråga. Det här var en tragedi som var svår att förhindra, säger Stine Eriksen.

– Jag hade tänkt på det, men nu har det hänt. Nu går vi danskar in i en annan tid. Jag tror inte att det kommer att bli det samma igen, säger en annan besökare, Lene Bjöerregaard, som har tårar i ögonen när hon står framför högen med blommor.

Stine Eriksen tror inte att politikerna nu kommer att försöka plocka politiska poäng på det som inträffat.

– Nej, jag tror inte att man kommer att skylla på varandra. Men jag är rädd för att Dansk Folkeparti kan gynnas av det som hänt. Om det hade varit val i dag så är jag inte säker på att alla hade kunnat se den stora bilden.

Löfven och Ygeman på minneshögtiden

Minneshögtiden vid Krudttönden börjar klockan 20 i kväll. På en facebook-grupp hade vid 12-tiden redan 15.000 personer anmält sig. Dit kommer även Sveriges statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman.

– Den 14:e och 15:e februari är dagar vi aldrig glömmer, säger Danmarks justitieminister Mette Frederiksen till danska TV2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet