Regeringen, ledd av konservativa Partido Popular (PP), föreslog förra året ett återinförande av reglerna att abort bara ska tillåtas om kvinnans liv är i fara eller om hon har blivit våldtagen.
Förslaget väckte protester runtom i Europa. Bland annat deltog de svenska ministrarna Maria Arnholm (FP) och Birgitta Ohlsson (FP) i internetupprop under slagordet ”nunca más” (aldrig mer), syftande på de livsfarliga illegala aborter som är vanliga i länder med abortförbud. I Spanien har stora demonstrationer hållits både för och emot.
Protester i Europa
Reträtten har varit på gång i flera veckor. Nu satsar Rajoy i stället på mindre justeringar av de nuvarande reglerna.
– Jag tror att jag har tagit det vettigaste beslutet i det här läget. Vi kan inte ha en lag som rivs upp på en minut så fort vi byter regering, säger premiärministern till medier i Madrid.
Premiärminister José Luis Rodríguez Zapateros regering införde 2010 aborträtt fram till 14:e graviditetsveckan, trots högljudda protester från bland andra katolska kyrkan och PP. Tidigare utmärkte sig Spanien bland EU-länderna genom att ha ovanligt hårda abortbestämmelser.
Fakta: Abortlagar i Europa
Spanien hade fram till 2010 en av Europas hårdare abortlagar, men ligger nu i mittfåran.
De flesta EU-länder tillåter abort, även om exakta regler gällande bland annat hur långt gången graviditeten får vara varierar stort.
Malta har världsdelens kanske striktaste abortförbud. Även i Andorra och Irland är aborter bara tillgängliga i extrema fall. Polen har också hårdare bestämmelser än många grannar.
Regelvariationerna ger upphov till ”abortturism”, då tusentals kvinnor söker sig utomlands för att avsluta oönskade graviditeter.