Foto: Scanpix

”Enormt nödlån till Spanien diskuteras”

Uppdaterad
Publicerad

Eurogruppens ordförande, chefen för Tysklands centralbank och vice chefen för den europeiska centralbanken – alla anser de att Spanien bör be om nödhjälp från eurozonens räddningsfond. Men Spanien planerar inte att begära stöd, säger en talesperson.

Krismötet mellan eurozonens finansministrar, som genomförs via telefon, har inletts och enligt EU-källor diskuteras stöd på upp emot 100 miljarder euro, uppger AFP.

-Den summa som nu finns på bordet är så stor som 100 miljarder euro, men ingenting har ännu beslutats, säger en källa som uppger att telefonkonferensen mellan eurozonens finansministrar inleddes som planerat klockan 16 svensk tid.

Eurokrisen

Eurozonens finansministrar kommer att kräva reformer inom Spaniens finanssektor i utbyte mot ett stödpaket för landets banker, uppger en högt uppsatt men icke namngiven EU-källa till AFP.

Källan uppger dock att kraven om åtgärder endast rör ”en uppstädning inom den finansiella sektorn”.

Men Spanien har inte ändrat inställning och landet planerar inte att begära något stöd för banksektorn. Det sade en taleskvinna för landets ekonomiminister inför eftermiddagens telefonkonferens.

– Ingen förändring har skett, svarade hon på frågan om huruvida regeringen ändrat inställning när det gäller nödlån till de vacklande bankerna, enligt AFP.

Manar Spanien att be om hjälp

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker verkade vara av en annan åsikt.

– Lösningen måste komma fort, sade Juncker om den spanska bankkrisen i en intervju med tysk radio sent i går kväll.

Chefen för Tyskland centralbank, Jens Weidmann, manar Spanien att be om nödhjälp från eurozonens räddningsfond för landets vacklande banksektor, skriver AFP.

”Om Spanien är överväldigat av sina finansiella behov så bör landet använda de instrument som skapats för sådana situationer,” säger Weidmann i en intervju som ska publiceras i söndagens Welt am Sonntag.

-Vi förväntar oss att Spanien kommer att formulera en begäran om hjälp, enbart för att rekapitalisera banksektorn, sade den europeiska centralbanken ECB:s vice chef Vitor Constancio i en intervju med portugisisk radio enligt BBC.

-Man kan bara hoppas att det händer förhållandevis fort.

Behöver nytt kapital

Spaniens två största banker BBVA och Banco Santander är solida, men den övriga banksektorn har problem, uppger IMF enligt AFP.

De svaga bankerna behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, sade Internationella valutafonden, IMF, sent på fredagskvällen.

Siffran har satts utifrån stresstester av bankerna, men en IMF-tjänsteman sade att bankerna troligen behöver mer som en buffert för att klara omstruktureringar och låneförluster.

-Vi anser att stresstester är en god mätare men de är egentligen en lägsta nivå av vad som krävs, sade Ceyla Pazarbasioglu, som leder IMF:s stresstestgrupp.

Ofta, sade hon, behövs en buffert på 1,5 till 2 gånger så mycket för att övertyga marknaden om bankernas styrka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet