Stormakterna ”förblir oeniga” om Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Oenighet i hållningen till krisen i Syrien präglade helgens toppmöte inom Stillahavsorganisationen Apec. Även regionala tvister färgade träffen i ryska Vladivostok.

Det årliga toppmötet med Stillahavsregionens 21 medlemsländer, som avslutades på söndagen, kom att präglas av realpolitiska frågor, där motsättningar mellan Apecs stormakter var tydliga i frågan om aktiva insatser för att stoppa blodbadet i inbördeskrigets Syrien.

Tandlös resolution

Syrienkriget

USA:s utrikesminister Hillary Clinton konstaterade att Ryssland och USA inte kunde enas om en gemensam Syrienlinje, och att de två länderna lär förbli oeniga.

En ny ”tandlös” FN-resolution vore dessutom meningslös, eftersom Syriens diktator Bashar al-Assad skulle strunta i den, ansåg Clinton.

-Vi måste vara realistiska. Vi har inte varit överens om Syrien. Det kanske fortsätter så, sade Clinton efter att ha träffat president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov.

Ryssland tycker att sanktioner uppenbarligen inte leder någon vart, och vägrar därför godkänna sådana som medel att hejda kriget i Syrien. Även Kina har motsatt sig hårdare sanktioner mot Syrien.

Bråk om ögrupper

Mötet färgades även av de bråk som rör flera omtvistade ögrupper i Stillahavet, där flera länder gör anspråk på obebodda öar då omfattande gastillgångar kan finnas i områdena.

Enligt det officiella schemat undvek till exempel Kinas och Japans ledare att träffas på tu man hand för att diskutera deras dispyt om ögruppen som kallas Diaoyu i Kina och i Japan benämns Senkaku.

De två ledarna möttes dock under 15 minuter utanför möteslokalen, och enligt Reuters hoppades Noda på fördjupade bilaterala relationer mellan länderna.

Den kontroversiella ögruppen kontrolleras av Japan, men är privatägd av en japansk familj. Kina har reagerat på Nodas förslag att den japanska staten ska köpa öarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet