Allt fler rapporter pekar på att Sverige har blivit beroende av arbetskraft från utlandet, samtidigt finns en hög arbetslöshet och de som väljer bort jobbtillfällen.
–Jag är inte intresserad av att plantera skog. Det är mest det att jag håller mig inne i stan och håller på med jobb där, säger Tobias Larsson, arbetssökande i Eskilstuna.
Mitt i de sörmländska skogarna går ett gäng från polen och planterar gran. En bra månadslön kan ligga mellan 20000-30000 svenska kronor. Men trots att det bara är några mil från Eskilstuna, en kommun som länge haft hög arbetslöshet kan företaget de jobbar åt inte hitta svensk personal.
–Jag behöver när det är som mest ungefär femtio man som jobbar hela dagarna, det skulle vara svårt att rekrytera svenskar. Jag skulle nästan säga omöjligt, säger Lennart Ekström,
uppdragsansvarig på Svenska skogsplantor AB.
Undersökningar från såväl Skogs- och lantbruksarbetsgivarförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet pekar på att Sverige inte klarar sig utan den utländska arbetskraften. Andrej Dzivzeinski från Polen har under många år kommit till Sverige för att plantera skog och det är sällan han arbetat med svenskar.
–Jag hittar inga svenskar som arbetar som planterare, säger han.
Varför inte?
–Jag vet inte, kanske tycker de inte om plantering. Kanske sitter de på kontoret, säger Andrej Dzivzeinski.
Men förr i tiden var det annorlunda, då var det ofta ungdomar och folk från gårdarna som gjorde det jobb som de polska arbetarna gör idag.
–Det är väl en annan samhällsstruktur. Den typen av jobb finns knappt i Sverige idag, de som pysslar lite med varje, det är få som jobbar så i Sverige idag, säger Lennart Ekström.