Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP). Foto: TT

FP kräver lag mot terrorismträning

Uppdaterad
Publicerad

Ett betydande antal svenskar har anslutit sig till jihadistgruppen Isis, enligt Säkerhetspolisen. Folkpartiet kräver nu en lagändring så att det blir brottsligt att delta i terrorismträning utomlands. Det skriver Jan Björklund och Birgitta Ohlsson på Svenska Dagbladets debattsida.

Redan för två år sedan började svenskar sluta upp till rörelsen. Det totala antalet svenska våldsbejakande islamister som rest till Syrien och Irak med omnejd för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper är fortfarande ett 80-tal.

– Vi ser inga tecken på att resandet håller på att upphöra. Det finns en risk för att det ska accelerera, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.

Terroriströrelsen IS

Gruppens militära framgångar tros ha haft en motiverande verkan.

Ingen ökad hotbild mot Sverige

Situationen i regionen är kaotisk och informationen bristfällig men enligt Säkerhetspolisen kan det vara så att svenskar begår terrorbrott eller krigsbrott utomlands.

– Baserat på tidigare erfarenheter och om man ser till hur det ser ut i regionen nu, med exempel på handlingar som begås, så finns det en möjlighet, säger Sirpa Franzén.

Med anledning av den senaste tidens utveckling har mängden tips från allmänheten till Säkerhetspolisen ökat.

– Jag kan inte gå in på vilka uppgifter eller tips som vi avfärdar och vilka som vi går vidare med. Men allt som kommer in tar vi på stort allvar.

Hittills har dock inget framkommit som påverkar hotbilden mot Sverige.

FP kräver lag mot terrorismträning

Folkpartiet kräver nu att den svenska terroristlagstiftningen skärps så att det blir brottsligt att delta i terrorismträning utomlands. Det skriver partiledare Jan Björklund och demokratiminister Birgitta Ohlsson på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt på nätet.

I dag är det enligt svensk lag förbjudet att rekrytera, uppmana och utbilda till terrorbrott.

Det borde också vara möjligt att kriminalisera förberedelse av resor i syfte att delta i strid utomlands för terroriststämplade organisationer, anser FP.

Björklund och Ohlsson konstaterar att flera EU-länder har en tuffare lagstiftning än Sverige när det gäller att komma åt problematiken.

Flera terrormisstänkta under lupp

De senaste åren har flera personer som rest utomlands för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper och sedan återvänt varit föremål för åklagare.

– Till och från med den oro som varit i Syrien de senaste åren har det förekommit att vi har varit tvungna att titta på olika personer med anledning av uppgifter som kommit fram. Jag kan av sekretesskäl inte gå in på några detaljer, men hittills har det inte resulterat i något åtal, säger Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

Om det i dagsläget finns några misstankar med anledning av våldsbejakande islamistiskt resande, eller om några svenskar är under lupp just nu, vill han inte svara på.

I första hand handlar åklagarnas undersökning om att slå fast om det finns ett hot om ett attentat eller inte.

– Skälet till att vi undersöker vissa personers förehavanden närmare är ju oron för att de ska komma tillbaka från ett krigsområde med stora kunskaper om hur man utför attentat och sedan göra detta i sitt hemland. Det handlar om att förhindra snarare än att lagföra, säger Tomas Lindstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet