”Red Pepper” är en av Ugandas bäst säljande nyhetstidningar. Foto: TT

Homosexuella hängs ut i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

200 av Ugandas ”främsta homosexuella” hängs i dag ut med namn och bild i en av landets dagstidningar.

Publiceringen kommer dagen efter att landets president godkänt en ny antihomolag som innebär att homosexuella riskerar dömas till långa fängelsestraff, i vissa fall livstid.

”Avslöjade!” står det på framsidan till tidningen Red Pepper i dag, som publicerar en lista med Ugandas 200 ”främsta homosexuella” med namn och bild. Tidningen innehåller också artiklar om påstådda homosexuella handlingar, skriver TT.

Antihomolag i Uganda

Många av personerna på listan är känt homosexuella och en del av dem bor utomlands, uppger BBC:s utsände på plats i huvudstaden Kampala. Men listan innehåller även namn på personer som inte uppgett att de är homosexuella, rapporterar AP.

En känd gayrättsaktivist finns med på listan, tillsammans med en populär hip-hop- stjärna och en katolsk präst, skriver AP.

Kampanjer mot homosexuella

Landets tidningar har tidigare drivit kampanjer mot homosexuella ugandier.

Under 2011 blev den kände gayrättsaktivisten David Kato misshandlad till döds i sitt hem efter att tidningen ”Rolling Stone” hängt ut homosexuella i landet med namn, fotografier och adresser under rubriken ”häng dem”, skriver TT.

Den nya antihomolagen som godkändes i går väcker oro för häxjakter mot homosexuella i Uganda.

Norge och Danmark drar in bistånd

Flera länder har reagerat starkt på den nya lagen, däribland Norge och Danmark som båda strypt sina bistånd till staten Uganda. Biståndsminister Hillevi Engström (M) har sagt till SVT att Sverige avvaktar med liknande aktion. Engström menar att det finns en fara med att komma med besked att stöd dras in som en omedelbar reaktion på att lagen undertecknades.

– Mänskliga rättigheter är en prioriterad fråga, men vi vill inte att en grupp människor som redan är väldigt utsatta riskerar att bli syndabockar. Vi måste försäkra oss om att vårt agerande inte gör till att situationen för hbt-personer blir värre, säger Engström till SVT.

Man ser nu över det svenska stödet till Uganda. Engström utesluter inte att biståndet till Uganda kan minskas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet