Tusentals björnar plågas i jakt på galla

Publicerad

Tusentals björnar sitter instängda i små burar på björnfarmar i Kina. Nu protesterar allt fler kineser mot den plågsamma utvinningen av björngalla.

När Kinas största producent av torkad björngalla, Guizhentang Pharmaceutical, nyligen ville börsintroducera företaget väcktes en folkstorm i landet – som tvingade företaget att dra tillbaka sin ansökan.

Läkemedelsföretaget ville ha råd att tredubbla antal björnar som hålls fångna på björnfarmar för att tappas på galla, från dagens 400 björnar till 1200 björnar. För att kunna uppnå det behövdes en bättre ekonomi och bolaget planerade en börsintroducering.

Kändisar engagerade sig

I protest startades plötsligt en kampanj mot företaget på nätet och på Kinas gator. Man hackade sig in i företagets datorer och protesterade utanför apotek och läkarmottagningar.

Inhemska och utländska kändisar engagerade sig och Guizhentang Pharmaceutical tvingades ta tillbaka sin ansökan om börsintroduktion. Bland annat skådespelerskan Leslie Nichol från serien Downtown abbey.

Veterinären och grundaren av organisationen Animals AsiaFoundation, Jill Robinson, är glad över att 20 års kampanjarbete äntligen börjar ge resultat, mycket tack vare förra årets kampanj – och kändisarnas engagemang.

”Engagemanget växer”

– I dag är det över 100 miljoner människor som engagerar sig på något sätt i denna fråga. Förra året var det här en av de 10 mest diskuterade ämnena i Kina, säger hon till SVT.

Djurrättsrörelsen har tidigare varit ganska svag i Kina, något som Jill Robinson märkte av när organisationen drog igång för 20 år sedan.

– Folket genomgick en kamp i och med den kulturella revolutionen och den svåra tiden som rådde i landet då. De var tvungna att kämpa för att få vardagen att gå ihop och det var ingen som talade om djurens välmående förr. Men i dag är Kina ett helt nytt land – de unga har internet och protester är inte ovanliga, säger hon.

Lång väg kvar

Trots att hon upplever att djurrättsaktivisterna har vuxit explosionsartat, så ser hon ändå att de har en lång väg kvar att vandra.

– Vi har lämnat in en förfrågan till myndigheterna för att få arbeta på gårdarna, och vi har en plan och direkta dialoger med de som driver farmarna. Vi måste skapa en framtid där både björnarna och farmägarna blir vinnarna, säger Jill Robinson.

Se reportaget från björnfarmen i videon högst upp i artikeln. I kvällens Aktuellt sänds en längre intervju med Jill Robinson.

Tusentals björnar i fångenskap

Torkad galla används bland annat mot leversjukdomar, feber och högt blodtryck. Genom att sticka en kateter i björnens gallblåsa och tömma den på galla utvinns den värdefulla vätskan för att tillverka traditionella kinesiska läkemedel. Metoden ktritiseras för att vara både oetisk och plågsam.

Björnarna kan få sitta i burar på farmarna i upp till 30 år och i dag finns drygt 14.000 björnar på farmar i Kina och Vietnam.

Gallutvinningen är tillåten i Kina trots att den asiatiska svartbjörnen är utrotningshotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.