”En kula i huvudet”, löd rubriken på tidningen Hürriyets första sida på onsdagen.
”Jakten på uigurer i Ürümqi”, utropade Milliyet över bilder av blodindränkta kroppar.
Flera turkiska dagstidningar anklagade den kinesiska regimen för att ha iscensatt en massaker på turkisktalande muslimska uigurer i Xinjiang, rapporterade AFP. Många tidningar hade ledarkommentarer om vad man uppfattar som omvärldens brist på reaktioner.
”De turkiska uigurerna borde åtminstone få samma sympati som man visar för palestinierna i Gaza”, hette det i tidningen Sabah.
Tar frågan till FN
Också från politiskt håll dundrade kritiken mot den kinesiska regimen.
-Uigurerna är en folkgrupp av etniska bröder vars öde berör oss. Att Turkiet skulle förhålla sig oberört är otänkbart, sade utrikesminister Ahmet Davutoglu.
Och premiärminister Recep Tayyip Erdogan meddelade att han kommer att be FN:s säkerhetsråd att ta upp frågan om våldet i Xinjiang.
Att häftiga protester skulle komma just från Turkiet är inte oväntat. Turkiet är en vanlig destination för uigurer som migrerar från Kina. Många pan-turkiskt sinnade grupper i landet ser uigurerna som en yttersta utpost för turkiskhet i Öst.
Laman mer lockande
Från resten av världen har reaktionerna däremot varit betydligt mer försiktiga.
”EU uttrycker sin starka oro över oroligheterna i Xinjiang, Kina”, hette det i ett uttalande från EU:s svenskledda ordförandeskap.
Kina-kännaren Niklas Swanström menar att uigurernas sak inte alls har samma förmåga att dra omvärldens blickar till sig som till exempel Tibetfrågan har.
-Den tibetanska rörelsen är mycket sexigare i väst med en färgstark figur som Dalai Lama och budhismen. Uigurerna förknippas mest med islam och terrorism. Deras sak är mycket svårare att sälja till omvärlden, säger han.
TT