Foto: SVT

Turkisk lag vill begänsa internetfrihet

Uppdaterad
Publicerad

I Turkiet kan en ny presslag begränsa medborgarnas anonymitet på nätet. Men missnöjet jäser i landet och många har fått nog, enligt en av grundarna till det turkiska Piratpartiet.

I Turkiet har man i dagsläget rätt att vara anonym på nätet, något den turkiska regimen nu vill sätta stopp för, enligt ett nytt lagförslag.

Enligt förslaget skulle bland andra personer som startar bloggar och portaler av mer journalistisk karaktär riskera böter om de inte registrerar sig med namn, något som begränsar uttrycksfriheten, enligt Gürkan Özturan från Piratpartiet i Turkiet.

– Den omedelbara konsekvensen är en begränsning av åsiktsfriheten. Många kan i dag inte uttrycka sina politiska åsikter öppet. Dessa människor har använt nätet som en möjlighet att fritt uttrycka sig utan att riskera att få problem.

Vill begränsa nätfrihet

Den turkiska regimen har redan tidigare försökt begränsa friheten på nätet, och tigare i år antogs två lagpaket  som ger regeringen rätt att övervaka och censurera internettrafik utan rättslig prövning.

Men premiärminister Erdogan försöker även få tyst på sina kritiker på nätet med hjälp av andra metoder.

I mars i år blockerades tillfälligt flera sajter som Twitter och YouTube. Enligt Turkiets premiärminister fattades beslutet för att skydda den personliga integriteten, medan landets opposition hävdar att det i själva verket handlade om ett försök att stoppa spridningen av känsliga ljudupptagningar där den turkiske premiärministern själv figurerade.

”Har fått nog”

Turkiet befinner sig långt ned på listan när det gäller press- och yttrandefrihet. Många journalister sitter fängslade och i traditionella medier har det länge varit svårt att uttrycka sig öppet.

Efter Erdogans senaste försök att strypa informationsflödet på nätet börjar många få nog, enligt Gürkan Özturan.

– Folk har fått nog av restriktioner och censur. Det här är ingen pluralistisk demokrati.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.