Den tropiska orkanen ”Pam” slog till mycket hårt mot öriket Vanuatu i Stilla havet och nu beräknas runt 132.000 människor vara i behov av akut humanitär hjälp. Foto: TT

Undantagstillstånd i Vanuatu – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella hjälpinsatsen till öriket Vanuatu och närliggande länder efter den tropiska orkan Pam börjar ta fart.

Hundratusentals människor behöver akut bistånd och även svenska MSB skickar hjälp.

– Vi fruktar det värsta, säger Vanuatus president Baldwin Lonsdale.

Orkanen slog till mot landet, som består av 82 öar i Stilla havet, natten till i lördags. Uppemot 90 procent av husen i huvudstaden Port Vila uppges vara skadade.

– Det är monsterstorlek på förödelsen – den är enorm, säger Isabelle Austin, ställföreträdande chef på FN:s barnfond Unicefs regionala kontor i Fiji, till TT.

Orkankatastrof i Vanuatu

Ett tiotal dödsfall har bekräftats, enligt Reuters, men siffran väntas stiga väldigt mycket. Kommunikationerna är ännu utslagna, främst med de södra öarna – där dessutom byggnader och övrigt infrastruktur var mindre stadigt byggda.

– Där kan man vänta extremt stor förstörelse, säger Austin.

Akut hjälp behövs

En hjälparbetare vid australiska Röda Korset säger till Reuters att ett flygplan lyckats landa vid ön Tanna, med cirka 29.000 invånare, i södra Vanuatu.

– Praktiskt taget alla byggnader som inte var av betong har raserats.

Omkring 132.000 människor, varav 54.000 barn, beräknas vara i behov av akut humanitär hjälp. Hela samhällen har ”blåst bort”, enligt hjälporganisationen Oxfam.

– Omfattningen på behovet av humanitär hjälp kommer att vara enorm, säger Oxfams Vanuatu-chef Colin Collet van Rooyen enligt AFP.

Också andra länder

Enligt Isabelle Austin har Vanuatus regering bett FN om hjälp med platser för sjukvård, eftersom sjukhus och små kliniker skadats eller förstörts, samt med att återupprätta elförsörjningen och skolgång för barnen.

– Det finns också ett akut behov av hygienartiklar och tillgång till rent vatten.

Vidare behövs kylutrymmen för mediciner eftersom de statliga lagren har skadat.

Också grannländerna Salomonöarna och Kiribati utsattes för Pams förödande kraft. Men uppgifterna om skadornas omfattning där är ännu oklara. Och i ett fjärde land – Tuvalu – uppges 45 procent av de cirka 11.000 invånarna ha påverkats svårt, varav många blivit hemlösa.

– Där är också den värsta förstörelsen på de yttre öarna, säger Austin.

Svensk hjälp

Medan olika länder och organisationer lovar pengar till hjälpinsatsen och förbereder sina insatser landade ett australiskt militärt fraktflygplan i Port Vila på söndagen med mat, mediciner och utrustning för att bygga tillfälliga boenden. Ett militärt fraktflygplan från Nya Zeeland flög till Tuvalu, skriver AFP.

Under söndagen skickar svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), efter en förfrågan från FN, utrustning och fem kommunikationsexperter till Vanuatu. De väntas nå Vanuatu på måndagskvällen och under natten till tisdagen. Personerna ska enligt planen vara på plats i minst tre veckor och insatsen finansieras av Sida.

– Det vi bistår med är IT- och kommunikationsutrustning för att kunna sätta upp sambandscentraler som kan sättas upp på väldigt kort tid för att lösa utmaningarna som finns efter en katastrof, säger Ann-Charlotte Zackrisson, chef för insatsenheten på MSB, till TT.

Vanuatu

Vanuatu, tidigare känd som Nya Hebriderna, är ett spretigt kluster av 82 öar med cirka 270.000 invånare, 2.000 kilometer nordost om Brisbane, Australien.

Vanuatu är ett av världens fattigaste länder och svårt drabbat av katastrofer som jordbävningar, tsunamis och stormar, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkankatastrof i Vanuatu

Mer i ämnet