– De är frisläppta och kan återförenas med sina familjer, säger Catarina Axelsson på UD till SVT Nyheter.
Rikskriminalpolisen, som handhar kidnappningsärenden, är ytterst fåordig om ärendet.
– Vi är naturligtvis jättenöjda och tycker att det är bra att de är frisläppta med tanke på det intensiva arbete vi och andra gjort, säger Henrik Malmquist, chef på Rikskriminalpolisen, till SVT.
Han vill inte uttala sig om det har förekommit någon köpeskilling för att få journalisterna fria, eller om hur frigivningen gått till.
– Vi kommenterar inte vårt operativa arbete med tanke på att det finns andra svenskar som sitter som gisslan och en redan farlig situation kan bli ännu farligare, säger Henrik Malmquist.
Sveriges Syrienambassadör Niklas Kebbon säger att det varit ”ett mycket bra samarbete” mellan olika aktörer – bland annat UD och polisen men även ”enskilda inom mediekåren”.
– Vi är hemskt glada och lättade att det här långa arbetet har gett ett positivt resultat, säger han.
En släpptes i lördags
Niclas Hammarström berättar för Aftonbladet att han släpptes fri redan i lördags och har hållits gömd på ett hotell i Beirut sedan dess. Röda Korsets internationella organisation ICRC kunde idag även föra Magnus Falkehed i säkerhet – efter 46 dagar i fångenskap.
– Vi var inte inblandade i några förhandlingar men kan berätta att vi mottog en av de två journalisterna och förde honom till svenska ambassaden i Beirut, säger ICRC:s presstalesperson i Beirut till SVT Nyheter.
Enligt uppgift släpptes svenskarna efter en tids förhandlingar. Förhandlarna uppges vara proffs som varit inblandade i tidigare insatser för att få kidnappade journalister fria.
Det ställdes, enligt TT:s källa, inga politiska krav utan handlade om pengar, vilket snarare tyder på att journalisterna hölls av kriminella snarare än av Assad-regimen, någon gerilla eller terrorgrupp. Om några pengar utbetalades i slutänden, eller vilken summa det i så fall ska ha handlat om, är oklart.
Skadades under flyktförsök
Tiden i fångenskap var inte utan dramatik. Niclas Hammarström berättar i en intervju med Aftonbladet att han skottskadades i vänster ben under ett flyktförsök. Han beskriver dessutom behandlingen under tiden i fångenskap som ”dålig” och berättar att han suttit i en kolsvart källare med liten tillgång till mat.
På hemmaplan har flera nåtts av den goda nyheten om frisläppandet. Jonathan Lundqvist, ordförande på Reportrar utan gränser, säger till SVT att man glädjs med familjerna. Han berättar också att man vet om att de två journalisterna behandlats dåligt.
– Det är inget konstigt med tanke på vilket område de befunnit sig i. Sen får tiden utvisa vilka kidnapparna var. Men det är troligt att anta att journalisterna använts som en förhandlingsbricka i ett spel.
Glädje på hemmaplan
Bildbyrån Kontinent, som Niclas Hammarström varit knuten till, var de som sist hade kontakt med journalisterna.
– Det är helt fantastiskt! Jag väntar på att få prata med dem. Mer vill jag inte säga just nu, säger Fredrik Alm på Kontinent till SVT Nyheter.
Fotografen Johan Persson, som tillsammans med sin kollega Martin Schibbye satt fängslad i över ett år i Etiopien, jobbar även han för byrån Kontinent och har nåtts av beskedet att kollegorna är fria.
– Självklart är jag jävligt glad, för både deras familjers och deras egen skull, att det löste sig på ett så här bra sätt, säger Persson till SVT.
På Twitter skriver utrikesminister Carl Bildt:
”Jag vill bara tacka alla från olika myndigheter och andra som arbetat med att få våra två svenska journalister i Syrien fria”