Närmare 30 människor har dödats sedan avtalet undertecknades.
Redan innan den trätt i kraft har vissa bedömare uttryckt skepsis mot förutsättningarna för att den nya vapenvilan, utlyst som del i ett bredare avtal, kommer att hålla. Dessutom fruktar många att oddsen förvärras ytterligare av de fortsatta strider som rasar i östra Ukraina.
Enligt uppgift från de två sidorna dödades minst 27 människor – både civila och soldater – under fredagen. Framför allt ska det ha varit intensiva strider runt staden Debaltseve som krävt dödsoffer. I den viktiga järnvägs- och landsvägsknuten finns 8 000 ukrainska soldater, omringade av pro-ryska rebeller.
Befarad offensiv
Däremot har inte den av Ukraina befarade storoffensiven från separatisterna blivit av. Ukraina har sagt att rebellerna kan vilja använda tiden fram till eldupphöret för att vinna mer mark och ta över Debaltseve och Mariupol, men separatisterna har inte velat säga vare sig det ena eller det andra.
–Jag tänker inte kommentera det. Ger de oss order nu? Hur skulle de kunna veta vad som händer en specifik dag? undrar Eduard Basurin, högt uppsatt separatist i ”folkrepubliken” Donetsk, till den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Om ett eldupphör kan nås finns det sedan flera andra steg som del i avtalet, som nåddes i torsdags efter 18 timmar av hårda förhandlingar i Minsk mellan Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike. Världsledare har försiktigt beskrivit det som ett viktigt första steg.
Oenighet direkt
Utanför slagfältet har oenigheter också redan uppstått kring detaljer. Bland annat rör de frågor om en amnesti för väpnade separatister och ödet för en ukrainsk pilot som fångats av Ryssland.
Uppgifterna om att Ryssland fortsätter att föra in vapen i stridsområdet – bland annat artilleri – återgavs av Jen Psaki, taleskvinna för USA:s utrikesdepartement.
–Det här är inte i avtalets anda, sade hon inför reportrar i Washington.
Ryssland meddelade att landets regering varit i kontakt med de andra länderna som närvarade vid förhandlingarna i Minsk, och att man under de närmaste dagarna väntar sig fler kontakter om läget.
Fakta: Avtalet om Ukraina
Avtalets punkter:
Eldupphör som inleds natten mellan lördag och söndag.
Att tunga vapen och artilleri dras tillbaka från frontlinjerna vilket i sin tur skapar en buffertzon mellan sidorna. Tillbakadragandet ska övervakas av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).
Att utländska stridande och ”legosoldater” lämnar Ukraina.
Fångutväxling ska genomföras inom fem dagar från att de tunga vapnen dras tillbaka. Ryssland framhåller dock att man inte tänker släppa en kvinnlig ukrainsk pilot som del i avtalet.
Separatistområdena Donetsk och Luhansk, som hållit egna val sedan rebellerna tog över dem, ska hålla nya val övervakade av OSSE.
Ukrainas gränskontroll ska återupprättas först om den ukrainska regeringen ger separatistområdena större autonomi, inklusive rätt att bilda egna polisstyrkor. Detta uppfattas som en stor seger för Ryssland och väntas bli kontroversiellt i Ukraina.
Ukraina ska återställa ekonomiska transaktioner och banktjänster i östra Ukraina.