Malin Syrstad, SVT:s Brysselkorrespondent Foto: SVT, Scanpix

SVT på plats – följer ödesvalet i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

-Det är ett svårt liv i Grekland nu. Jag röstar av rädsla, säger Sofia Tourlida till SVT.

Klockan sex i morse svensk tid öppnade vallokalerna i Grekland. Hela världen följer det kritiska nyvalet som inte bara kan vara avgörande för Greklands framtid, utan också för eurozonens existens och utvecklingen i världsekonomin.

38-årige Georgos Andreou kommer till vallokalen i centrala Aten klädd i kostym. Han kliver av vespan och kisar mot oss i den heta solen.

-Grekland måste få en regering som kan ta landet ur krisen. Jag hoppas att politikerna har tagit till sig budskapet från folket och gör något annorlunda nu, säger han.

Det 10 miljoner greker i dag går och röstar om är i princip om de ska fullfölja eller riva upp det smärtsamma åtstramningsprogram som var ett villkor för nödlånet på 130 miljarder euro från EU och Internationella valutafonden, IMF. Ett avtal som hållit det nära nog konkursmässiga Grekland flytande sedan i våras, men som också inneburit sänkta löner och pensioner och bidragit till ökad arbetslöshet.

Sofia Tourlida och hennes man Kostas Roussos tänker båda rösta på konservativa Ny Demokrati.

– Det är vad Europa förväntar sig av oss, säger hon. Jag litar inte på någon av dem, men det är det minst dåliga alternativet. Jag vill ha kvar euron.

Sofia Tourlida är lärare och Kostas Roussos är arbetslös sedan han sålde sin taxirörelse för två år sedan.

– Nu är vi rädda att jag också ska bli arbetslös, säger hon. Det är ett svårt liv i Grekland nu. Jag röstar av rädsla.

Vill riva upp

De sista officiella valundersökningarna för två veckor sedan visade att de två största partierna, konservativa Ny Demokrati och vänsterradikala alliansen Syriza, ligger sida vid sida. De två partierna är djupt oense om hur räddningsavtalet ska hanteras och hur Grekland ska tas ur krisen. Syrizas partiledare Alexis Tsipras vill riva upp åtstramningsprogramet och ersätta det med ett nytt reformprogram med skattehöjningar för höginkomsttagare och rika, och höjda ersättningar till offentliganställda och pensionärer för att stimulera tillväxten.

Ny Demokratis partiledare Antonis Samaras vill fullfölja avtalet med EU men förhandla om det för att få lättnader i villkoren. Efter ett tidigare val för sex veckor sedan misslyckades politikerna med att bilda regering, och därför hålls nyvalet idag.

På Syntagmatorget framför parlamentet har Ny Demokrati slagit upp sitt valtält. Där träffar vi valarbetaren Theodoris Theodorou.

-Det viktigaste nu är att vi får en regering, säger han. Men jag hoppas och tror att Ny Demokrati ska vinna. Det bästa vore nog en koalitionsregering med socialistiska Pasok. De har samma mål som vi, att stanna kvar i eurosamarbetet och en stabil ekonomi.

EU varnar för konsekvenserna

EU:s höga politiker och tjänstemän har varnat för konsekvenserna om Syriza vinner och fullföljer sina löften. Bryts avtalet stoppas också utbetalningen av nödlån, heter det. I så fall skulle Grekland vara utan pengar inom en månad, och många tror att landet då skulle tvingas lämna euro-samarbetet och återinföra drachman. Något som riskerar spridningseffekter och ekonomisk oro i resten av Europa och världen. Många ekonomer har varnat för att fler länder kan komma efter, och att hela eurozonens existens då står på spel.

Syrizas partiledare Alexis Tsipras menar att det är möjligt att riva upp avtalet men ändå behålla euron som valuta, vilket en stor majoritet av grekerna vill. Tsipras tror att EU-ledarna kommer med tomma hot, och att konsekvenserna av ett utträde skulle bli för stora för resten av Europa, och att pengarna därför kommer att fortsätta att betalas ut.

Missnöje med Pasok och Ny demokrati

Missnöjet med de två tidigare största partierna, Ny Demokrati och socialistiska Pasok, är stort bland grekerna. De två partierna har växelvis styrt landet i snart 40 år och bidragit till att landet hamnat i den djupa ekonomiska krisen. De två partierna var också de som var med och föhandlade fram räddningsavtalet med EU och IMF. Många greker väljer nu att rösta på tidigare små partier som Syriza, eftersom de vill se något nytt. Maria Dimitri är en av dem:

-Vi har inga jobb och ingenstans att bo. Vi har ingenting att förlora, säger hon.

Vallokalerna stänger klockan 18 svensk tid, och då kommer också den första vallokalsundersökningen. Under kvällen väntas det definitiva resultatet vara klart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.