Foto: SVT

Akut vattenbrist hotar São Paulo

Uppdaterad
Publicerad

Åtta miljoner personer risker akut vattenbrist i Brasiliens största stad São Paulo. Det har varit ett ovanligt torrt år och de dammar som förser stadens invånare med vatten håller på att sina. Trots många varningsklockor har politikerna inte agerat i tid.

I flera områden har människor redan nu fått sitt vatten avstängt flera timmar varje dag. I de värst drabbade områdena, oftast de fattiga, är det betydligt värre och vattnet kan försvinna i flera dagar i streck. Det har lett till att bland annat sjukhus och skolor tvingats stängas under längre perioder.

Roselene Marinho, en av många drabbade i Sao Paulo berättar att hon inte haft något vatten mellan sju på kvällen och nio på morgonen sedan åtta månader tillbaka.

– Man får organisera sig efter när det finns vatten. Jag jobbar hemifrån som lärare och kan lättare än många andra bestämma över min egen tid så jag ser till att duscha, diska, tvätta under dagen då det finns vatten. Men jag förstår inte hur de som har vanliga arbeten gör.

Barn och gamla blir sjuka

Rosalene Marinho, som bor i ett av Sao Paulos medelklassområden, berättar att hon hört från vänner som bor i stadens fattigare områden att det är mycket värre där.

– De kan gå flera dagar utan att folk har något vatten överhuvudtaget. Barn och gamla har blivit sjuka vilket lett till att folk nu går  långa vägar för att hämta dricksvatten från andra rikare områden, säger Rosalene Marinho.

Enligt Pedro Telles på Greenpeace Brazil beror vattenkrisen bland annat på att det varit ovanligt torrt  i Brasilien under det senaste året. Något som delvis kan förklaras av skövlingen av regnskogen.

– Femtio procent av regnet här kommer från Amazonas, så när man hugger ner regnskogen så får det en snabb påverkan även på klimatet i Sao Paulo, säger Pedro Telles.

Mindre än sex procent av vattnet kvar

I alla de fem dammar som förser Sao Paulos invånare med vatten har vattennivån sjunkigt drastiskt under de senaste månaderna. Den värst drabbade är Cantareia reservoaren som förser cirka åtta miljoner människor med vatten.

– I Cantareia reservoaren finns mindre än sex procent av vattnet kvar. Och det som räknas är den – döda volymen – det vill säga vattnet längst ner i dammen som egentligen inte ska användas eftersom det kan vara ohälsosamt. Utöver det förstörs dammens ekosystem när man tar upp den döda volymen.Trots det, är det alltså det vattnet som en tredjedel av befolkningen i Sao Paulo får i sig just nu, fortsätter Pedro Telles.

Det är inte bara det torra klimatet som lett till Sao Paulos vattenkris. Enligt Pedro Telles har också att göra med en svag och osäker vatteninfrastruktur liksom en enorm överkonsumtion av vatten. Något som framför allt industrin står för.

Politikerna anklagas för passivitet

Hemma hos Roselene Marinho rinner vattnet fortfarande i kranen men sannolikt bara ett par timmar till. Hon menar att politikerna  bär ett stort ansvar för vattenkrisen.

– Ingen har gjort något för att förhindra den här situationen trots att vattnet började sina för snart ett år sedan. Fotbolls-VM och politiska val kom i vägen och enligt mig valde politikerna att mörka hur allvarlig situationen var tills efter valet, säger Roseleine Marinho.

Hon suckar högt och fortsätter:

– Frågan är vad de ska göra när vattnet tar slut helt! Ropa Halleluja och be till gud?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.