Foto: TT

2014 blev planetens varmaste år någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Haft det svettigt senaste tiden? Det är inte så konstigt. 2014 blev det varmaste år någonsin på vår planet – eller i alla fall sedan mätningarna inleddes, år 1880.

Enligt den amerikanska klimatgranskande myndigheten NOAA blev medeltemperaturen under det gångna året 0,7 grader högre än snittet för hela 1900-talet. Det gör 2014 till det varmaste året någonsin, sedan man började mäta och registrera uppgifterna 1880.

Har du inte tyckt att det har märkts? Det kan kanske förklaras att mätt över land var 2014 ”bara” det fjärde varmaste året någonsin, men jordens hav var så pass rekordvarma att det räckte för att dra upp hela klotets snitt.

Fem av årets månader blev i sig också de varmaste någonsin: maj, juni, augusti, september och alldeles nyligen december. Temperaturen i oktober tangerade det gamla värmerekordet.

Även för Sveriges del blev det ett rekordvarmt år. Det tidigare rekordet från 1934 slogs med råge.

Om trenden håller i sig skulle dock rekordet kunna bräckas redan av 2015. Med undantag för 1998 har de tio varmaste, uppmätta åren någonsin inträffat de senaste tolv åren.

Utöver den internationella utmaningen med global uppvärmning, vad innebär då dessa stigande temperatur rent konkret för oss som bor i Sverige?

– Vi kommer att få fler fästingar och fler sniglar. Fler stormar och mer regn. Torrare, hetare och längre somrar. Och gråare, mildare och regnigare vintrar, har Tommy Claesson, docent i geovetenskap på Linnéuniversitetet i Kalmar, tidigare förklarat för SVT.

– Det är verkligen mycket elände det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.