Uppsala universitet drar i höst igång en studie som går ut på att undersöka effekterna på ämnesomsättningen av en måttlig viktuppgång orsakad av två olika typer av fett.
– Vi vill undersöka om effekterna av viktuppgång skiljer sig åt beroende på varifrån kalorierna kommer, säger Fredrik Rosqvist, doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala universitet, till SVT Vetenskap.
Två olika sorter
I studien kommer 40 personer mellan 20 och 35 år med ett BMI mellan 20 och 27 att delta. Samtliga kommer att genomgå en hälsoundersökning innan studiestart för att se vilka som är lämpliga att delta.
Deltagarna kommer att få äta fyra muffins om dagen i ca sex veckor, vilket alltså innebär att ca 7000 bakverk kommer att sättas i omlopp under projektets gång.
Två olika muffins ska ingå i studien. En sort ska vara bakad med palmolja, och alltså innehålla mättat fett. Den andra sorten ska innehålla solrosolja, det vill säga fleromättat fett. Varken deltagarna eller forskarna kommer att veta vilka slags muffins som är vilka innan studien är avslutad.
– Vårt mål är att deltagarna ska gå upp cirka tre procent av sin kroppsvikt under dessa sex veckor. Därefter kommer vi att utvärdera resultaten, säger Fredrik Rosqvist.
Förvånande många vill delta
Forskarna började att leta efter frivilliga deltagare till studien för bara några dagar sedan, och redan nu har fler än väntat hört av sig.
– Vi var lite osäkra på hur många som skulle vilja ställa upp, så vi blev något förvånade av det stora intresset.
Varför det blev just muffins förklarar han enkelt.
– En muffins avslöjar inte vad den innehåller. Det går inte att avgöra vilket slags fett den innehåller varken via smak eller syn.
Vem som ska baka delikatesserna är inte helt säkert, men Rosqvist lovar att det inte kommer att bli tal om några köpta varianter.
Annelie Larsson, SVT Vetenskap