Deodoranter, ansiktskrämer, hudlotion, hårsprayer. Efter en snabb titt bland populära kropps- och hårvårdsprodukter hittar vi genast ett antal produkter som i sin innehållsförteckning har ingredienserna ”Cyclopentasiloxane” eller ”Cyclotetrasiloxane”.
Det är ämnen som går under namnet ”Cykliska silikoner” – och som apotekskedjan Apoteket nu väljer att helt plocka bort ur sitt sortiment.
– Vi vill inte ha produkter på hyllorna som kan skada vare sig människa eller miljö. Vi väljer att vara försiktiga, och inte ha onödiga kemikalier i de produkter vi säljer, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör i Apoteket, till SVT Nyheter.
Kan påverka levern
I en ny bedömning av EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet skriver man att det vanligaste av ämnena – ”Cyclopentasiloxane” eller D5 – kan utgöra en risk när det används i höga halter i kroppslotion och hårspray då man som konsument lättare andas in ämnet.
– Det är små kemiska molekyler som kan påverka till exempel levern, och om du smörjer in det i din hud så riskerar du att andas in det. Man vet också att de lagras i näringskedjan i miljön vilket gör att vi tycker att man bör undvika det, säger Eva Fernvall.
D5 kan dessutom, enligt rapporten, innehålla ett annat av ämnena – ”Cyclotetrasiloxane” eller D4 – som misstänks kunna påverka fertiliteten negativt och skada foster.
– De här ämnena är ju inte förbjudna i dag, med det diskuteras på EU-nivå att cykliska silikoner ska förbjudas, och därför väljer vi att göra det redan nu, säger Eva Fernvall.
”Upp till var och en”
Läkemedelsverket planerar inte att förbjuda de cykliska silikonerna i dagsläget. Men enligt Thomas Byström, som utreder kosmetiska produkter för verket, kommer man att följa upp EU-rapporten.
– Vi ser ju att man funnit i ett vetenskapligt utlåtande att det kan finnas risker med höga halter, så därför kan man ju behöva titta vidare på om det behövs regler. Men i dagsläget finns det inte det, därför har vi inga planer på att göra något på marknaden.
Bör man vara uppmärksam på de här ämnena som konsument?
– I någon mening är det upp till var och en. Men hittills ser vi ingen så akut risk att vi går ut och avråder från att använda produkter med cykliska silikoner.
Leta efter produkter med mindre mängd
Thomas Byström betonar att de produkter som tas upp av EU-kommissionen och som innebär en risk har väldigt hög halt av de cykliska silikonerna, i vissa fall så mycket som 92 procent, vilket han menar är ganska ovanligt i Sverige.
– Men vill man minimera riskerna kan man ju titta efter produkter som innehåller en mindre mängd.
– Eftersom ingredienserna står i fallande ordning kan man vara uppmärksam på om det står bland de tre första – då är det en ganska stor mängd. Står ämnet allra först så kan det vara så gott som 100 procent.
”Onödigt försiktiga”
Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF, skriver i ett uttalande till SVT Nyheter att man anser att Apoteket är ”onödigt försiktiga” kring de cykliska silikonerna, och att man följer vidare forskning kring ämnena noggrant.
”Mer kunskap är oftast bästa sättet att överbrygga olika uppfattningar i vetenskapliga frågor”, står det i uttalandet.
Cykliska silikoner
Cykliska silikoner finns framförallt i hår- och hudvårdsprodukter. De används för att göra hudkräm mjukare och lättare att ta på huden, eller i hårspray för att undvika att håret blir statiskt.
De cykliska silikoner som anses osäkra är:
- Cyclopentasiloxane – den vanligaste varianten
- Cyclotetrasiloxane
- Cyclohexasiloxane
- Cyclotrisiloxane
- Cyclometikon
Källa: Läkemedelsverket, Apoteket