Inom lagsporter som ishockey och fotboll har januaribarn alltidhaft en fördel. Lagsporters vilja att skapa det vinnande laget hargynnat de barn som ligger före i den fysiska utvecklingen. Barnfödda sent på året väljs oftast bort.
Men nu visar ny forskning att individuella sporter har samma utgallring. Även härmissgynnas barn som är födda sent på året.
– Det här är allvarligtför folkhälsan. Risken är att barn lägger av med all typ avkonditionsidrott och allmänidrott, säger Christer Malm, forskareinom idrottsmedicin vid Umeå universitet och den som ligger bakom den nya studien.
Skidtalanger sålla bort
Ett exempel på individuella idrotter somMalm och hans kollegor studerat är skidåkningen.
– Om ensträningskompis hela tiden är 500 meter före i spåret då är det inteså kul för den som är efter. Men det föräldrar eller tränare kanskeinte tänker på är att det beror på att barnet som är efter är föddlångt senare än den som är före, säger Christer Malm.
Inomlängdskidåkningen syns den skeva fördelningen dessutom tidigt.Bland barn födda 2009 är det dubbelt så många som är födda ijanuari till och med mars än under årets tre sista månader.
Årskullar skapar orättvisa
Vad som ligger bakom den snedafördelningen är inte kartlagt. Att det däremot skulle handla om attbarn som är födda tidigare på året skulle vara större talangeravfärdas.
– Tittar man på skidåkare på elitnivå finns det ingetsamband mellan när du är född och hur bra du är, säger ChristerMalm.
En bidragande faktor är däremot att barn och ungdomar delas in efter årskullar, det menar Christer Malm. Inom längdskidåkningen tävlar barn som ärfödda i december mot de som är födda i januari samma år eller åretinnan.
För barn och ungdomar som fortfarande utvecklas fysiskt kannågra månaders åldersskillnad vara avgörande för hur väl manpresterar idrottsmässigt. Dessutom är ålderseffekten något somvarken föräldrar eller tränare verkar uppmärksamma.
– Om ens träningskompis hela tiden är 500 meter förei spåret då är det inte så kul för den som är efter. Men detföräldrar eller tränare kanske inte tänker på är att det beror påatt barnet som är efter är född långt senare än den som är före,säger Christer Malm.
Gör om hela systemet
Nu föreslår Christer Malmatt man bör tänka på hur idrottsklubbar jobbar med barn ochungdomsgrupper. Han tror att en indelning som inte baserar på närpå året du är född skulle kunna leda till att färre lägger av medidrotter redan i tidig ålder.
– Man kanske kan införa ett nyttsystem där man istället delas in efter mognadsgrad ellerambitionsnivå. Men jag tror inte man ska ta bort självatävlingsmomentet, snarare är det en fråga hur föräldrar och tränarehanterar träningsresultatet, säger Christer Malm.
Dessutom menarhan att det allra viktigaste är att få idrotten att inte enbarthandla om prestation.
– Det viktigaste är att få barn att känna attidrott är kul och att få föräldrar och tränare att förstå vikten avatt inte selektera framtida elit redan vid sjuårsålder, sägerChrister Malm.